Zumba

Zumba

Zumba är en kombinerad form av dans och fitness som främst går till latinamerikansk musik men det går såklart bra att dansa även till annan musik också, så länge det är fart i den. Men det finns några artister som är ett måste i zumbavärlden och det är bland annat Shakira och Ricky Martin. Zumba skapades i Columbia av Alberto ”Beto” Perez på 1990-talet. De vanligaste rytmerna som man använder i zumban är salsa, merengue, reggaeton och cumbia. Anledningen till att de är dessa grundrytmerna är för att en dag, när Alberto ”Beto” Perez, som är en koreograf, skulle ha en grupp elever på aerobicpass hade han glömt cd skivan som han hade musiken på. Han fick därför improvisera, ta skivan han hade i sin bil med sina favoritlåtar där dessa rytmerna fanns med. Och efter att han satt ihop danssteg till dessa rytmer så var Zumba ett faktum.

Zumba vs dansaerobic

Till skillnad från vanliga danser där man har långa frekvenser som man måste komma ihåg så har zumban bara några korta i taget. Detta för att man enkelt ska kunna komma ihåg det och att ännu fler ska kunna känna att man kan hänga med i svängarna. När man håller i till exempel dansaerobicklasser så har en instruktör oftast en mikrofon/headset där denna berättar vad nästa steg ska bli. När det gäller zumba så visar man det oftast utan mikrofon utan med kroppen.

För att hålla i en zumba klass måste man vara en certifierad zumbainstruktör. För att bli det får man gå en speciell utbildning och därefter få en licens för att lära ut zumba. Är man även med i ZIN, Zumba international network så får man nya steg varje månad som man kan varva på sina gruppträningar.

Zumba vs dansaerobic
Zumba vs dansaerobic

Varför Zumba?

Vad är det som gör att just zumba är så bra? Man behöver inte ha något speciellt utseende, några speciella kvalifikationer eller erfarenheter för att köra zumba. Man kan vara tränad eller otränad, gammal eller ung, det spelar ingen roll.  Det enda man behöver är kläder och skor som man kan röra sig lätt i och viljan att vifta på höfterna. Instruktörerna visar rörelser och man kör efter hur mycket man själv klarar av. Det viktiga är inte att man gör exakt som instruktörerna gör utan det som är viktigast är att man rör på sig och framförallt att man har roligt! Ju fler gånger man kör desto bättre blir man.

När man tränar zumba, men även andra danser, så tränar man balansen, ländryggen man får bättre kondition och ökad fettförbränning. Man stärker också muskler och skelett. Utöver dessa fördelar så övar man även på sin koordination och kroppsuppfattning.

Tycker man om dans och träning så är zumba en bra kombination. Man märker knappt av att man tränar och ändå förbränner man på ett väl genomfört pass upp till 600kcal. Man kan träna Zumba på lite olika träningsanläggningar bland annat på Sats. Det finns även alternativ för de som inte alltid hinner ta sig till en träningsanläggning. Man kan antingen se video på YouTube eller helt enkelt införskaffa sig en DVD med Zumba och köra ett träningspass hemifrån.