Twist - som förr i tiden

Twist – som förr i tiden

Twist kom till i början av 1960-talet. Det var en av de första danserna där paren som dansade hade fysisk kontakt. Twist betyder egentligen vridning. De mest populära låtarna det dansades till på den tiden var “Let´s Twist Again” och “The Twist”. När Twist först kom till Sverige väckte det naturligtvis debatt. Men det dansades ändå för fullt på alla dansgolv över hela landet. Och det svängde! Folk dansade så att de fick skador på sina ryggar och i USA gick det så långt att de försökte förbjuda damer att ha på sig lackskor! Twist blev en riktig “fluga” som dansade sig in i folks liv. Överallt dansades det, som på möhippor, privata fester och i folkparkerna. Alla vred sig i dansens virvlar.

När dansen kom ansåg “storebror” att den var stötande för att de som dansade vred sig när de gick varann till mötes i dansen. Den ansågs vara alldeles för utmanande, men trots detta fortsattes det dansar i hemmen och ute på dansgolven. På 60-talet besöktes många kiropraktorer till följd av, vad man tror, att folk skakat loss i en twist. Vad beträffar de blanka lackskorna trodde man förr att låren skulle återspeglas i dem och synas för mycket. Twist fortsatte och blev den nya ungdomsdansen. År 1963 hände mycket ute i världen, som att Johnny Nilsson blev världsmästare i skridskor, John F. Kennedy blev skjuten i Dallas och Beatles uppträdde för första gången i TV.

Gröna Lund och Klubb Harlem

På Gröna Lund och Klubb Harlem i Stockholm uppträdde Björn Häggqvist och Gunilla Brandt i Twist-dans och drog en enorm publik. De uppträdde med dansgruppen Sven-Ingvars och vann många fina priser tillsammans. När de deltog i Nordiska mästerskapet i Twist dansade de till orkestern Spotnicks. Dessa två dansade både Twist och Limbo och en gång år 1962 dansade de tillsammans med Chubby Checker i Falun, Dalarna. Björn har senare berättat att han är mycket stolt över detta. Han dansade under en ribba som var 38 centimeter hög på den tiden. Men rekordet ligger på 28 centimeter. Det är Björns rekord.

Gunilla och Björn turnerade mycket med gruppen Sven-Ingvars och White bear, rockkungen i Borlänge. Där de twistade de nätterna igenom. År 1963 slog gruppen Beatles igenom med dunder och brak och knockade då ut både Twisten och Limbon med sin musikstil. Men idag är bägge danserna på väg tillbaka och dansas här och var, fast inte i lika stor utsträckning. En tjej som heter Andrea Wiik och kommer från Gävle har lagt ut en egeninspelad film när hon dansar Twist för att värma sig när det är kallt i hennes stuga som hon hyr av en bonde.

Gröna Lund och Klubb Harlem
Gröna Lund och Klubb Harlem

Vinst för alla

För många skivbolag gick det otroligt bra när dansen kom och vissa gjorde vinster på mångmiljonbelopp tack vare den populära musiken och dansen. Till och med Beatles som slog ut Twisten spelade in en låt med “twist”, nämligen “Twist and Shout”. Det är kraftiga rörelser man gör med både armar och ben så man får otroligt mycket motion av att dansa Twist, så att ta danslektioner i denna dans gör att man blir både smidig och vig samt att hela kroppen kommer igång ordentligt.