Streetdance - en dans för alla åldrar

Streetdance – en dans för alla åldrar

Om någon säger att streetdance bara är en dans för unga personer ska man hugga direkt – fel fel fel! För det första, alla kan dansa street, och för det andra, det är inte en dansstil. Namnet streetdance säger väldigt mycket om dansens historia. Det handlar om danserna som uppkom på gatorna. Det är alltså ursprungligen inte en enda dans, utan flera danser, i och med att det har uppkommit otaliga danser på världens alla gator. De folkliga, mänskliga och levande influenserna som har påverkat danserna gör att de blir desto mer anpassade för fler, allt från små barn till riktig gamla personer. Det handlar bara om att vilja och att våga.

Streetdance har utvecklats på trottoarer, på klubbar och i parker. Men på senare tid har danserna finslipats i danslokaler och blivit lite mer av en bestämde danser med återkommande rörelser. På många dansskolor kan man gå kurser i street/hiphop vilket har fått en del att tro att hiphop är samma sak som streetdance, vilket alltså inte är fallet. Hiphop är den största dansen inom streetdance idag, men likväl inte samma sak som allt som kan kallas street.

Historia

Först gångerna man börjades använda begreppet och även försökte kategorisera danserna som ingick i streetdance var i USA på 1800-talet. Framväxten gick snabbt, i synnerhet i områden runt om i världen med stor afrikanskt inflytande, så som många plaster i USA hade och har.

Vilka danser räkans då som streetdance? Man brukar dela in dem i traditionella och moderna elektroniska danser. Exempel på traditionell streetdance är shuffle, hardstep och industrial dance. Till de mer traditionella danserna inom street går merengue, boogie-woogie och kubans salsa att återfinna.

Historia
Historia

Trots att begreppet började användas rent allmänt först i USA har alla danserna som räkas till street olika ursprung och ofta olika ursprungsländer. Trots det bygger de alla på att man ska kunna dansa på öppna ytor och med mycket improvisation. Hela grejen med streetdance var och är fortfarande till stor del, att var social, tillåtande och uppmuntrande till alla deltagande. Åskådare får gärna bli utövare och vice versa. Inget ska hindra någon från att delta, bara en själv kan stå som hinder för att släppa loss.

Hiphop – störst inom streetdance

Hiphop är som sagt den största kategorin i streetdance. Hiphop växte fram i mitten av 1970-talet i USA och tog sig från gatan till de moderna kultursalongerna bara fem tio är senare. Hiphop brukar räknas, inte bara som en musikgenre eller dansstil, utan snarare en hel livsstil. Dock är det inget annat än musiken och därmed dansen som brukar känneteckna hiphopen Breakdance är en stor del av hiphopen – akrobatiska rörelser och mycket inspiration. Battles och cirklar för att inspirera och inkludera andra. Kläderna som man bär när man dansar hiphop är oftast sköna, luftiga och slittåliga – precis sådant man kan behöva när man dansar ute på öppna gator. Modet kommer från den svarta ungdomskulturen i USA. Det finns även de som påstår att de överdimensionerade kläderna kan ha vissa bakgrund från de amerikanska fängelserna där skärp var förbjuda och fångarna fick bära för stora kläder. Hur som helst, kläderna ser väldigt coola ut, och passar väldigt bra att dansa i.