Stepp

Stepp

När man steppar så behöver man ha speciella skor på sig. De har hälar och sula gjorda av järn/metall, för att det ska få det klickande ljudet när man steppar. När man steppar så är det steg med främre delen av foten samt hälen, där man har järndelen, som man trampar på. Men även om steppingen ibland antas vara enformig så är den långt ifrån det. Det enda som sätter gränser är fantasin.

Steppens historia

Man tror kanske inte att steppen är så gammal men i själva verket så kom steppen till under 1800-talet av slavar. Det fick varken sjunga eller dansa så med hjälp av fötterna så lyckades de trampade de olika rytmer. Detta gjorde man så klart utan att bli upptäckt. Det var ett sätt för slavarna att kommunicera, olika rytmer betydde olika saker. Steppen togs vidare och influerade irländarna till deras clog dance.

Steppens popularitet har gått upp och ner under åren. En av dipparna var under 1960-talet men kom sedan upp igen tack vare Gregory Hines och Diane Walker.

Steppdansen utvecklades och letade sig in i musikaler, nattklubbar och så småningom nådde den även Hollywood. Det gjorde den via minstrels och vaudeville. En minstrel är en typ av underhållning som går ut på att man ska göra narr av svarta personer. Vaudeville är liknande, det är en satir eller parodishow. Detta går bak ända till 1800-talet. Det var vanligast att svarta personer steppade men dessa sållades bort från Hollywood och filmerna. Personer som Gene Kelly och Astaire tog över istället för de svarta dansarna som inte var lika intressanta.

Innan metallbitarna fästes på skorna så steppade man med vanliga läderskor, ibland även med träskor. Det var då som steppdansen blev mest populär eftersom den blev tydligare, vilket var på 1920-talet. Eftersom det var vanligt att man steppade under denna tidsperiod så var det viktigt att varje person som steppade kom på något unikt. Som till exempel The Berry Brothers som vävde in akrobatik i sina steppnummer.

Steppens historia
Steppens historia

Stepp – genre eller steg?

Oftast tänker man när man hör olika danser att det är en specifik genre och en specifik typ av musik. Men när det gäller stepp så är det snarare hur man utövar det. Man kan steppa till egentligen vilken musik som helst. Det kanske kan bli svårt till ballader men vill man så kan man, som man säger. Från början var det en afrikansk dans och gick i samma ton som afrikansk musik. Men när den kom till USA så blandades den ihop med den musik som fanns där. Det finns många olika stilar inom steppen. Exempel på en stil är Broadway tap (stepp på engelska), den är vanligast att man ser i musikaler. Det finns också en stil som går mer ut på improvisation och den kallar man för Rhythm tap.

Dans är ett sätt att uttrycka sig på, man sätter sin egen prägel. Man skapar sin egna stil. Så även om man inspireras av en existerande stil så är det bara grundpelarna, det är hur man tolkar och hur man utför dansen som skapar magin.