Squaredance

Squaredance

Squaredance är fantastiskt roligt och ger både motion och glädje till alla som är aktiva inom detta. Både kroppen och huvudet får arbeta ordentligt. På 50-talet kom dansen till Sverige och blev mycket populär på en gång. Den kan dansas i hela världen eftersom den är internationell och då blir allt mycket enklare. Man kan få vänner överallt och dansen är ett underbart verktyg för att få kontakt med andra människor. Det spelar ingen roll om man lärt sig dansa i Danmark, Sverige eller Kina. Dansen lärs ut efter ett speciellt mönster i alla länder världen över, det är därför som alla nationaliteter kan dansa på samma sätt. Det är många som går på kurs och lär sig Squaredance och de ser verkligen fram emot detta varje vecka när kursen börjar. Det är ju så roligt!

Man kan kontakta en klubb som man bor nära och börja dansa när man vill. Själva dansen kom till under 1930 och 1940-talet. Den inspirerades av en amerikansk folkdans som anordnades av en man som hette Lloyd Shaw. Många likheter kommer även från äldre europeiska danser som kontradans och kadrilj från 1700-talet. Vår kropp är gjord för att röra sig och då är dans ett utmärkt sätt att släppa loss och träna varenda muskel som behöver röra på sig. Squaredance kräver lite koncentration och den brukar just därför rent allmänt kallas för “motion för kropp och knopp”. Efter att ha dansat med en partner i två danser så byter man partner och dansar med en annan, så är reglerna. På så sätt träffar man många nya intressanta människor i olika åldrar och det är liksom det som är syftet.

Underkjol i tyll

Underkjol i tyll
Underkjol i tyll

Damerna skall under dansen vara klädda i en underkjol av tyll och ha strumpband, boots och westernskjorta. Det är festligt att vara klädd på det viset. Musiken skall vara Country & Western, så att det svänger rejält. Musiken kan också varieras med rock, pop och gamla schlagers som de flesta gillar. Denna dans passar både unga och gamla samt att gemenskapen mellan alla blir väldigt fin och gemytlig. Squaredance dansas efter ett speciellt rutmönster (förr dansades den på olika torg så namnet kommer därifrån). Man dansar fyra par i denna ruta och sen sprids rutan ut för att sedan sammanföras igen. Det krävs lite koncentration för att få till det, men när man väl kommer underfund med dansen är den fantastiskt rolig.

Olika stegkombinationer

Det finns 53 olika stegkombinationer så man har lite att välja på. En person som kallas för “Caller” håller i dansen och bestämmer vilka steg som skall dansas. Grundstegen måste man lära sig utantill så att dansen flyter på och skall kunna fungera. De 52 steg-kombinationerna kallas för Basic och de ska man lära sig. Många stannar vid dessa grundsteg, men det finns massor av fler steg och kombinationer att lära sig vilket gör att man kan hålla på hur länge som helst. Själva dansen kom till under invandringen till Amerika i början av 1600-talet. Nybyggare samlades tillsammans med andra nationaliteter och lättade upp den arbetsamma vardagen genom att samlas till danser i ladorna på kvällarna.