Samba

Samba

Samba är en latinamerikansk dans som inte liknar någon annan dans. Denna glada dansstil kommer ursprungligen från Sydamerikas största land – Brasilien. Den samba man ser idag härstammar från och är en vidareutveckling av den brasilianska dansen batuque. Till samba spelas brasiliansk musik, en musikstil som har en 500-årig lång historia. Och då är det utan att räkna med den riktigt gamla musiken som naturligtvis levde mer än någonsin bland urinvånarna innan européerna koloniserade landet. Musiken har stora influenser från både urbefolkningen och kolonisatörerna från Portugal. Afrika möter Europa. Melankoli med hetsiga rytmer. En blandning som är riktigt lyckad. Musiken och dansen kommer ursprungligen från  Bahia i Brasilien och har kommit att bli en landssymbol och något som alla brasilianare är mycket stolta över.

Samba som sällskapsdans

När man hör ordet samba är det många som tänker på karnevaler med fjäderklädda och lättklädda män och kvinnor, häftiga trumspel och glada dansare på stadens alla gator och torg. Det är bra associationer, för det är en (stor) del av samban. Men samban är inte bara en karnevaldans utan även en sällskapsdans. New York var först med att introducera sambans om en pardans under 1930-talet. Genom andra världskriget kom sällskapsvarianten även till Europa. Idag går det att lära sig både karnevaltypen då man dansar i grupp och förhoppningsvis hittar en karneval, antingen i Sverige eller i Sydamerika att delta på, eller kurser där sällskapsdansen samba lärs ut.

Samba som sällskapsdans
Samba som sällskapsdans

Samba som karnevaldans

Men som sagt, karneval är närmast synonymt med samba. En karneval i Brasiliens huvudstad Rio de Janeiro är ett minne för livet. Ett minne man vill återuppleva igen och igen. Glädje och eufori för alla. Karnevalerna i Brasilien har utvecklats under många år. Det är en mix av influenser från olika folkslag och musikstilar, dansstilar och klädkoder. Karnevalerna har dock funnits längre än den tid som samban har fått delta som musikstil. Första året som samba blev ett naturligt inslag i karnevalen i Rio de Janeiro var 1917. Efter det har samban tagit allt större plats och är idag den huvudsakliga musik som spelas under den folkliga och enorma festen.

Ursprungligen spelades karnevalsamban bara med slagverksinstrument, om en dock av olika typer. Detta är fortfarande stommen för samban, taktfast och rytmisk. Idag kan det utan problem finnas inslag av stränginstrument och ibland även blåsinstrument. Men oberoende av vilka instrument som är med, är samban fylld av synkoper vilket ger den där extra dansvänliga och afrikanska känslan

Under karnevalen går den så kallade sambaparaden genom staden, vilket utan tvekan är höjdpunkten under karnevalveckan. Vad inte alla vet är att denna slutar med en tävling mellan de tolv bästa sambaskolorna i stadion Sambodromo. Tävlingen har olika undergrenar som det tävlas i, i dagarna många – kostym, tema, sambasång och helhetsintryck av deltagande i paraden, är bara några av dessa kategorier.

Vill man delta på en karneval är det en bra idé att köpa biljetter i god tid innan, eftersom de går åt som smör i solsken. Dessutom är det smart att ha god tid på sig för att bestämma vilken färgsprakande dräkt man ska bära och även ha tid på sig att öva danssteg i höga, glittriga klackar.