Rumba

Rumba

Rumban är en sensuell dans som tog fart i Havanna redan på 1890-talet. Från början fick dansen ett dåligt mottagande på grund av att man tyckte att den sensuella anspelningen var opassande och alldeles för oanständigt. Så småningom förändrades dock den inställningen och man började istället att uppskatta rumbans passionerade rörelser.

Hur man dansar rumba

Rumban innehåller fyra olika dansstilar där alla typer besitter sina egna speciella egenskaper och rytmer. Till exempel är stilen Yambú en långsammare variant av rumba medan stilen Colombia är kvickare. Det är också en variant som utförs enbart av män. Den grundläggande takten i rumban går i 4/4 och är polyrytmisk. Med det menar man att minst två olika rytmer spelas på en och samma gång. Stegen i rumban är intensiva och kraftfulla och de har inslag av flera olika danser från latinamerika. Man arbetar till exempel med mycket rörelser i höfterna vilket man även gör i danser som cha cha och salsa. Rumban innehåller också väldigt sällan lyft av något slag. Rumbastegen som används i tävlingar är dock lite annorlunda mot vanlig rumba och skillnaden ligger främst i att tävlingsrumban innehåller mycket mer avancerade steg. Musiken som används när man dansar rumba är väldigt karaktäristisk och det krävs att många olika instrument som claves och palitos samspelar för att man ska kunna få fram det rätta ljudet.

Rumbans ursprung

Rumban är en dans som har sitt ursprung i Afrika. Det var genom slavhandeln som den senare spreds till Kuba, men det dröjde ända fram till 1940-talet innan rumban fick sitt riktiga genombrott. Då var det särskilt stilen som kallas ”guaguancó” som blev populär, vilket är en relativ snabb rumbastil som innefattar mycket höftrörelser. Rumban kom till USA under 1930-talet och den eldiga dansstilen spred sig främst genom olika former av cabaréer. Där började man dessutom att införa egna rörelser i dansen och den amerikanska rumban räknas nu som en helt egen rumbastil.

Rumbans ursprung
Rumbans ursprung

Kända rumbadansare

Det finns många kända dansare som har gjort ett stort avtryck på rumbavärlden, till exempel René och Estela som var två talangfulla dansare som väckte stor uppmärksamhet under 1930-talet. De var båda från Kuba men bosatte sig i USA där de uppträdde regelbundet. Duon var främst kända för sin oerhörda talang inom rumban och för deras förmåga att trollbinda publiken genom en av deras mer kända dansrutiner som kallades ”Tornillo”, eller korkskruven, på svenska.

Rumba idag

Rumban är en spännande dans som konstant utvecklas och nya stilar uppstår med jämna mellanrum. I Sverige använder vi oss främst av stilen ”Guaguancó” och det är vanligtvis den som vi syftar på när man talar om rumba. Tack vare tv-program som Lets dance har rumban blivit en allt populärare form av motion och fördelen med rumban är att det är en dans som passar alla åldrar. För den som är intresserad av att prova rumba finns det många dansskolor som erbjuder allt ifrån nybörjarkurser till klasser på en högre nivå. Det är också ett bra sätt att inkludera träning i sin vardag samtidigt som man har roligt.