Riverdance

Riverdance

Riverdance kommer ursprungligen från Irland och uppfanns av den katolska kyrkan för att från början förhindra att människor ha sex med varanndra. Vitsen var att man efter ett pass med Riverdance, skulle bli så trött att man gick hem för att sova eller att man till och med svimmade av utmattning. Det var kyrkans uppfattning. Författaren Roddy Doyle skriver mycket målande om just detta och om hur det var förr. Om kriminalitet, misshandel, arbetslöshet och alkoholism. Han blev inte särskilt populär när han gav en sådan mörk bild av familjelivet på Irland och han blev till och med mordhotad på grund av sin frispråkighet. Men detta till trots har hans romaner blivit film som till exempel “The snapper”, “The Commitments” och “The van”. Roddy har också fått Booker-priset för “Paddy Clarke, Ha, Ha, Ha”.

Historian

Själva namnet Riverdance härstammar från Irlands historia och de olika ursprungsfolken som kom som invandrade dit. Irlands folk kommer från många olika ställen, precis som många små bäckar flyter samman till en stor. Alla förde de med sig olika och egna traditioner som till slut blivit själva Irlands hjärta och identitet genom åren. Riverdance är show och har även afroamerikanska, spanska och ryska inslag. Under 1800- och 1900-talet utvecklades och utfördes dansen först enbart av dansmästare som var specialiserade på Riverdance.

Historian
Historian

Invecklade och snabba steg

Stegen var invecklade och snabba och många gånger helt improviserade. Denna dans var mycket populär till sjöss och dansades flitigt där. Det tävlades genom att dansa tills någon av dansarna stupade av utmattning. Riverdance har både afroamerikanska och Harlem tap-dans i rytmerna, men även inslag av ryska och sibiriska. Sedan påminner den lite om flamencodansen som dansas i Spanien. En blandad kompott av dans alltså. De första människorna som bosatte sig på Irland insåg vilken fin mark de blev i besittning av. Irlands historia bygger mycket på keltisk mytologi.

Det finns även ett showband som tagit namnet “Riverdance” och gjort det till sitt signum. De är otroligt populära och på 1990-talet slog de igenom ordentligt. Grundaren till gruppen var Michael Flatley och Jean Butler men de jobbar nu med annan show. All motion är bra för kroppen och dansen är ett utomordentligt bra sätt att röra sig på. Det sätter fart på blodcirkulationen i hela kroppen och till och med hjärnan får vara med på ett hörn och arbeta, speciellt när det gäller dans och dansstegen man skall komma ihåg.

Man blir vigare, får fin koordination på kroppen, bättre kondition, mer syre pumpas till hjärtat och man håller framförallt formen på kroppen i balans. Ett bra sätt att minska i vikt för den som behöver det. Då kan man helt enkelt förena nytta med nöje. Man får muskler och orkar med fler saker i det vardagliga livet. Show-gruppen “Riverdance” har en egen Facebook-sida där man kan gå in och titta på hur dansen fungerar och inspireras till att själv börja dansa. Det är fart och fläkt i dansens virvlar och man rycks verkligen med av musiken. Här visas många fina klipp på när gruppen dansar. Kommande tillställningar visas också, så det är bara att gå in och kolla.