Resan genom dansens värld – Del 5

Resan genom dansens värld – Del 5

Då var det dags för den femte delen i min serie över olika dansstilar som finns runt om i världen, danser som vi kanske inte ser till vardags eller allt för ofta, om ens någonsin. Så här långt har det varit en bred blandning av danser, från världens alla hörn och jag fortsätter här med att gå igenom ännu en bunt för att göra blandningen ännu större.

Charleston – Denna extremt populära dansstil växte fram tack vare den berömda melodin “The Charleston” av kompositören och pianisten James P. Johnson. Charleston vågen tog snart över de entusiastiska dansarna under.

Swing – Denna dans är idag synonym för jazz och swing-musik från 1920-talet. På grund av de många stilarna av jazzmusik kommer Swing också i många former – Lindy Hop, Jitterbug, Boogie Woogie, West Coast Swing och Rock and Roll.

Mambo – Den här kubanska dansen som medföljer musik med samma namn introducerades på 1930-talet och lyckades snabbt vinna popularitet med kända musiker och dansare som Perez Prado, Benny Moré, Tongolele, Adalberto Martínez, Rosa Carmina och Lilia Prado.

Flamenco – Denna berömda spanska dans härstammar från regionen Andalusien, och den fick sitt namn bara under 1700-talet. Dess magiska, passionerade och energiska fusion av sång (cante), gitarrspel (toque), dans och handklapp (palmas) gjorde den känd i hela världen och blev en av de mer populära dansstilerna i regionen.

Lambada – Denna berömda dans som utvecklades i staden Para, i Brasilien, men har sina rötter från Afrika. Dansen blev internationellt populär under 1980-talet. Det lyckades smälta aspekter av Forro, salsa, merengue, maxixe och carimbó till en oförglömlig dansstil.

Polka – Introduktionen av polka i mitten av 1800-talet skapade en av de största “dance crazes” som vår värld någonsin sett. Det lyckades påverka otaliga andra danser, blev nationell dans i många europeiska länder och är extremt populär på hela västra halvklotet.

Moderna danser

Moderna danser
Moderna danser

Förbättringar i musikteknik födde många nya typer av dansar. Införandet av elektronisk och rockmusik förde epoken med House, Punk, Rave och Disco dance. I Indien tog man dock inte mycket notis till dessa nya typer av musik och danser, då man tack vare de djupt utsedda religiösa övertygelserna införlivade de dans från sina gudar i den vardagliga dansen och introducerade denna i så kallade Bollywood filmer.

Hip-hop & Funk dans

Dansstilen Hip-Hop utvecklades från den musikstil som introducerades först under 1970-talet. Drivs av den stora populariteten, exponering i media, filmer och tv-program, fann hip-hop danser ett stort fotfäste i USA, Frankrike, Storbritannien och Sydkorea. En mycket liknande stil som heter Funk skapades också under 1970-talet och anses idag vara en av de mest inflytelserika bitarna av Hip-hop dansstilar.

Detta var allt jag tänkte skriva när det gäller olika dansstilar som finns runt om i världen. Näst ut tänkte jag nu ta en närmare titt på danser som förekommer i Indien, ett land som jag nämnde här ovan, anpassat danser från religiösa ceremonier i sin vardagliga dans så se till att återkomma hit igen om detta är något ni vill läsa om.