Resan genom dansens värld – Del 4

Resan genom dansens värld – Del 4

Här kommer fjärde delen i min serie över olika dansstilar som finns runt om i världen, danser som vi kanske inte ser till vardags eller allt för ofta, om ens någonsin. Det har varit en väldigt blandad mix av danser fram tills nu med stilar som Gangnam Style, balett, riverdance, hip-hop, breakdance och salsa för att nämna några. Jag tänkte nu titta närmare på ytterligare en mängd danser så som vals, tango och cha-cha-cha för att nämna några.

Vals

Detta är väl inte en dans som vi ofta dansar. Den enda gången vi kan komma I kontakt med denna är när man tar studenten och kanske vid ens bröllop. Det är en väldigt elegant dans som introducerades för första gången under mitten på 1800-talet. Den växte enormt i popularitet tack vare den kände kompositören Johann Strauss. Det är också en av de stora danser som förekommer I tävlingsformat.

Ta en titt på traditionell vals:

Wienervals

Wienervalsen har sitt ursprung från den vanliga valsen, som dansades för italienska adeln. Den skiljer sig ordentligt gentemot den traditionella valsen, då den har ett betydligt snabbare tempo, med 180 slag per minut.

Se skillnaden på vanlig och wiener vals:

Tango

Tangon har sitt ursprung från Argentina och regionen Rio de la Plata. Dansen har idag en mängd olika varianter vilket gör att vi som åskådare kan det vara svårt att skilja dem åt. Dessa är argentinsk-, uruguaysks-, finländsk- och två typer av ballroom tango, standard och amerikansk variant.

Ballroom tango:

Cha-Cha-Cha

Detta är en väldigt rytmisk dans med sitt ursprung från latinamerika. Här har man lyckats kombinera en dans med både långsamma och snabba, energifyllda rörelser till en harmonisk dans. Denna kombination blev en hit bland dansare världen över och kan idag ses lite överallt, där det finns latinamerikansk musik spelandes.

Försök de här på dansgolvet:

Rumba

Ännu en dans som har sitt ursprung från Kuba, men som dock inte ska blandas ihop med salsa. Denna kubanska dans fokuserar på väldigt sensuella rörelser med höften, som danspartnern utför under dansen. Dansen växte fram under 1930-talet och har sedan dess fått en mängd olika varianter, precis som med tangon. Den kändaste versionen är så klart Kuba rumba som har inslag från de afrikanska slavar som skapade dansen. Andra varianter är Catalana Rumba som är en spansk version tillsammans med Flamenco Rumba och afrikansk rumba.

Sensuell rumbadans: https://www.youtube.com/watch?v=W2PNJRshJbU

Samba

Sambadansens rötter hittas längs den afrikanska kusten, där dansen först skapades men tack vare slavhandel och de slavar som hamnade I Brasilien, så introducerades dansen där, vilket också är vart den sedan har utvecklats till hur den är idag, den moderna sambavarianten. Denna dans är idag ansedd att vara Brasiliens nationaldans och något som ni garanterat kommer att få se under karnevaler, och garanterat under den största av alla, Carnival do Brazil som hålls årligen i Rio de Janeiro, Sao Paulo och Vitoria, från fredag eftermiddag, 51 dagar före påsk, fram tills efterföljande onsdag. Detta innebär att festivalen i år kommer att inledas den 24 februari och sedan pågå fram till den 1 mars.

Några av världens bästa sambadansare: