Dansen och dess olika stilar – Del 1

Resan genom dansen värld – Del 1

Då var vi framme vid det tredje inlägget i denna serie där jag tittar lite närmare på dans, dess historia, utveckling och betydelse samt lite om vilka olika danstyper som finns där ute idag. Senare tänkte jag också titta lite närmare på filmvärlden och hur dansen har medverkat i en rad olika filmer och i många fall gjort dem till riktigt stora filmer.

Dans är en typ av konst som i allmänhet involverar rörelse av kroppen, ofta rytmisk och efter musik. Den utförs i många kulturer som ett sätt att uttrycka känslor på, ett sätt att vara social, få motion, med spirituell eller religiöst fokus eller i tävlingssammanhang men också för att uttrycka idéer samt berätta en historia. Dansen är för många en stor passion och ett lyckligt fåtal av dessa har även turen att ha dansen som sitt levebröd. De flesta av oss dansar vid ett eller annat tillfälle i våra liv, oavsett om vi kan eller inte, men all gör det någon gång.

I detta inlägg kommer jag titta närmare på och berätta kortfattat om några av de olika stilar av dans som existerar idag, utan någon speciell rangordning eller liknande. Skulle jag gå igenom alla typer då skulle denna serie inte se något slut då det finns så många olika stilar därute idag.

Gangnam Style

Först ut har vi stilen och dansen som slog igenom bara för något år sedan efter att en koreansk sångare framför låten “Gangnam Style” tillsammans med hans unika dansstil. Låten och dansen refererar till en livsstil som förknippas med ett distrikt i Sydkoreas huvudstad, Seoul just kallat Gangnam. När låten hade premiär under augusti, 2012 blev den snabbt enormt populär och man kunde se folk dansa till låten i världens alla hörn. Min son, som då var två hade denna låt som sin favorit och jag minns mer än väl hur han dansade till den ute på gatan och hur han härmade de olika rörelserna till punkt och pricka. Även om det var ett par år sedan så är dansstilen fortfarande välkänd och populär.

Gangnam style video:

Hip-hop

Hip-hop eller streetdance som stilen också kallas för utförs till just hip-hop musik. Den har många liknelser med en annan dansstil som går under namnet Breakdance men som också inkluderar element från en rad andra danser. Det speciella med denna dans är att den ofta sker väldigt nära marken ståendes på både händer och fötter och ibland även huvudet. Det är lite svårt att exakt försöka förklara och ge en klar bild över hur dansen är, den bör istället upplevas för att få ett fullständigt intryck av vad den innefattar.

Hip hop dansvideo: https://www.youtube.com/watch?v=Xw6k6Ma0oqo

Irländsk folkdans – Riverdance

Det går snabbt i svängarna här och det finns inget rim eller reson till hur jag lägger fram danserna. I denna typ av irländska folkdans, kallad riverdance, ser vi en större grupp människor framföra dansrörelser med stort fokus på ben och fötter och väldigt lite rörelse på överkroppen. Dansen har stora likheter med att steppa, vilket ni kan se själva i videon här nedan. Dess internationella genombrott kom tack vare dansaren Michael Flately som genomfördes i tv för första gången under Melodifestivalen 1994 och det är just de inslaget jag tog som detta videoexempel.

Riverdance med Michael Flately: