Resan genom dansen värld – Del 3

Resan genom dansen värld – Del 3

Min resa genom dansens värld fortsätter och jag tänkte här fortsätta att titta lite närmare på olika typer av danser som existerar idag, främst mindre vanliga eller danser som man kanske inte ser allt för ofta. Så här långt har jag skrivit om Gangnam Style, Hip Hop och irländsk folkdans kallad Riverdance tillsammans med stepp-, Yanko-, Mag- och Kathakdans. I detta inlägg tänkte jag titta närmare på danser som Breakdance, Balett och Salsa.

Break dance eller B-boying

Först ut har vi Break dance eller b-boying som det också kallas, vilket är en street dance som slog igenom och blev väldigt populär mycket tack vare Michael Jackson. Dansen består främst av fyra primära element som kallas toprock, downrock, power moves samt freezes/suicides.  Det är en dansstil som är väldigt akrobatisk med en enorm blandning av rörelser som även inkluderar element från gymnastiken. För att utöva denna dans krävs det inte bara styrka utan även enorm skicklighet, balans och teknik, allt som kräver en stor mängd träning. Utövarna av denna dans kallas för b-boy för männen, b-girl för kvinnorna eller breakers vilket är ett gemensamt uttryck för alla dansare utan fokus på kön.

Breakdance framträdande:

Balett

Här måste jag erkänna att detta är en dans som jag inte alls förstår mig på. Jag respekterar att andra gillar den och uppskattar dess skönhet, men jag kan inte för mitt liv förstå nöjet eller skönheten i dansen. Om det är två saker jag inte skulle titta på, på tv så är det balett och konståkning, som hämtat sina rörelser från dansen. Dansen har sitt ursprung från Italien under 1500-talet men har sedan dess utvecklats i både Frankrike och Ryssland till den dans vi ser idag som nu är mer en uppvisningsdans. Det är en otroligt komplicerad form av dans och kräver flera års utbildning och träning för att man ska kunna utöva den på bästa tänkbara sätt, på ett sätt som kan resultera i ett arbete på en balett. Det finns mängder av skolor runt om i världen där man kan lära sig dansen men vill man nå upp till en nivå där eliten befinns, en nivå som ger jobb då krävs det garanterat att man beger sig till Ryssland eller Frankrike för att förfina och ta dansen till den högsta nivån. Den kanske mest kända balettuppvisningar som finns idag är ett verk som baseras på musik skriven av Tchaikovsky, kallat Swan lake eller Svansjön på svenska. NI kan se hela uppvisningen här nedan genom länken till youtube.

Baletten Svansjön:

Salsa

Dansen salsa är en väldigt passionerad och känslofylld dans som har sitt ursprung från Kuba. Dansen är normalt en pardans men det finns även uppträdanden där dansen genomförs av en ensam dansare. Dansen sker i regel till salsamusik men allt mer och mer dansas den till latinamerikansk musik. Dansen kan ske helt och hållet genom improvisation men i regel följer man ett förbestämt schema av rörelser. Allt för ofta är rörelserna och stilen av en sensuell karaktär men väldigt intima stunder, vilket gör at en allt för ofta uppfattas som en väldigt passionerad form av dans, något som kan vara ett nöje att beskåda.

Salsauppvisning: