Dansen och dess olika stilar – Del 1

Resan genom dansen värld – Del 2

Min resa genom dansens värd fortsätter. Jag började med att titta närmare på dansens historia och utveckling genom åren. Från bevis som hittats via grottmålningar i Indien som påvisat att dansen funnits i minst 9000 år till fynd och målningar i både Egypten och Grekland till dansens utveckling i Europa.

Därefter tog jag en närmare titt på några av det olika typer av dans som existerar idag däribland Gangnam Style, Hip Hop och irländsk folkdans kallad Riverdance. I detta inlägg tänkte jag titta närmare på några av de andra stilar som existerar och som kanske inte är bland de vanligaste danserna vi möter eller ser allt för ofta. Är ibland steppa, yangko dans, magdans och kathak.

Steppdans

Steppdans är en generisk term för en rad olika typer av dans där fokus ligger på fotarbetet och där kropp- och armrörelser allt för ofta är helt betydelselöst. Det viktiga med steppdans är att alla dansare har specialgjorda skor som har ett så kallat steppjärn monterat på hälen och framme vid tårna. Dansaren använder sen fötterna för att skapa ljud och rörelser med hjälp av dessa järn. Steppdans har sina rötter från bland annat den afrikanska dansen Juba tillsammans med träskodans från England och framför allt den irländska formen av steppdans, som jag skrev om i det tidigare inlägget.

Lär dig steppa:

Yangko dans

Yangko dans är en traditionell folkdans som härstammar från Kina och är en väldigt populär form av dans hos kineserna. Dansen går ut på att vagga kroppen efter musikens rytm och man använder sig av höften för att förflytta fötterna i takt med musiken. Dansen kan spåras tillbaka så långt som 1000 år tillbaka i tiden, där den då framfördes först och främst i samband med deras så kallade ”Latern Festival”. Dansen har dock utvecklats sedan den först skapades och den Yangkodans vi ser idag har sina rötter från 1940-talet. Oftast ser ni dansarna använda sig av någon form av ett långt färgband för att förstärka rörelserna och ge dem mer volym.

Exempel på yankodans:

Magdans

Magdans är det västerländska uttrycket för “traditionell västasiatisk” dans, framför allt Raqs Sharqi. Dansen kallas ibland också för mellanöstern dans eller arabisk dans. Namnet magdans är lite missvisande då dansaren använder hela kroppen under dansen men där dansaren använder sig höfterna på ett unikt sätt, något som givit namn till dansen. Ett bra exemepl på en person som utövar magdans är sångerskan Shakira.

Shakira dansar magdans:

Kathak

Detta är med största sannolikhet en dans som inte många av er känner till eller hört talas om. Dansen härstammar från norra delen av Indien och en grupp av resande musiker eller nomader som kallas Kathakars eller ”storytellers” på engelska. Ordet dans, på sanskrit, betyder nämligen berättelser och det är just därför som denna grupp av musiker kallas som de gör. Dansen har rötter från tempel och rituella danser och under mitten av 1600-talet började dansen få inslag av rörelser från både persiska och asiatiska danser.

Se ett exempel på Kathakdans: