Popping

Popping

Popping är en dans som går i street dansens stil. Den går ut på att man gör vågiga rörelser som avslutas med en ”pop”. Mer förklarat så är det att man spänner och avspänner delar av kroppen, främst armar och ben, för att få den popliknande rörelsen. När man gör detta så blir det som en ryckig rörelse som påminner lite om robotliknande moves eller så ser det lite ut som att man kan få en elektrisk stöt.  Detta gör man i takt till den musik man dansar till. Ibland så kallas alla funkstilarna för popping, vilket är fel. Poppingen är en specifik dans och inte ett samlingsnamn. Om poppingen blandas med någon annan funkstil, till exempel locking så är den rätta benämningen pop-locking. Idag så känner vi till steg som moonwalk och robotdansen, men dessa rörelser fanns inom poppingen först men tog sig därifrån vidare ut i dansvärlden.

Poppingdansens historia

Poppingens uppkomst kom under 1970 talet i Kalifornien av en man som heter Sam Solomon, även kallade Boogaloo Sam. Han startade en dansgrupp som hette The Electric Boogaloo med bland andra hans lillebror Timothy Solomon, också kallad Popin’ Pete. Deras dansstil bestod av två stilar där den ena var popping och den andra var flytande rörelser och skarpa låsningar. Trots att det diskuterades huruvida poppingen verkligen uppkom då eller i själva verket redan fanns på gatan på 1960-talet höll på länge. Men det sägs ändå att det var Boogaloo Sam som förfinade och satte poppingen på kartan. Han inspirerades till att utveckla poppingen efter att han såg dansen locking på tvn. Locking är en annan typ av dans som påminner om popping med sina låsta rörelser. Det sägs att namnet på dansen kommer efter att Sam repetitiva gånger sade ordet ”pop” under hans dansande, detta ledde till att dansen fick sitt namn popping.

Poppingdansens historia
Poppingdansens historia

Popping – en teknisk dans

Popping är en tekniskt krävande dans. Det är en vanlig dans i olika tävlingar och dueller och då är det viktigt att man vet hur man bäst ska använda kroppen för att kunna få till rörelserna på bästa sätt. De olika rörelserna kan vara olika intensiva och krävs olika mycket. Man måste kunna isolera de olika kroppsdelarna och det är viktigt med en god kroppskännedom och kroppskontroll. Vill man göra en starkare pop så kan man behöva få in både övre och under delen av kroppen i en simultan pop. För att dansen ska få en extra effekt så varieras tempot, det är slowmotion, snabba steg och lite hackigare rörelser.

Är man nyfiken på hur man gör några av de rörelser som man använder sig av i popping så finns skriftliga instruktioner (på engelska) här. Vill man hellre vara med i en dansgrupp så har bland annat House of Shapes poppingklasser som det går bra att ansöka till.

Att dansa är något som man inte gör med enbart kroppen utan även med sinnet. Man kan känna en adrenalinkick genom varje rörelse. I poppingen kan det hjälpa för att få den intensiva poppen som dansen kräver. Vill man gå ifrån danser som jazz och polka så kan man testa på popping, det är en intensiv och rolig dansform.