Paso doble

Paso doble

Ett drama av tjurfäktning

Pasodoble började sin historia i södra Frankrike med inspiration från arenan i den spanska tjurfäktningen. Dansen blev populär i franska överklassen på 30-talet och vidare över till Amerika. Idag är det en av tiodanserna i tävlingar och den fjärde av de latinska danserna. Paso doblen är en dans som inte är till för trånga utrymmen utan dansas oftast vid utställningar, föreställningar eller tävlingar. Det var inte en tävlingsdans förrän 1945 och kom med på listan av världsprogrammet 1963. Paso doblen har inte varit framgångsrik hos de engelsktalande länderna, utan är mer populär i exempel Frankrike, Spanien och Tyskland, även om det finns ett visst  intresse i Amerika.

Paso doble betyder två steg och refererar till marschens karaktär med vänster och höger. Musiken till paso doblen bygger på den musik som spelas på tjurfäktningar, antingen musiken vid entrén eller under passet. Det kan även finnas influenser från flamencon, vilket har en 1-2-1-2 marsch rytm och tempot är 60-takt per minut. Det som mest kännetecknar musiken till en Paso doble är en variant av Espana Cani, där finns fler tydliga avbrott. De tydliga avbrotten ger danskoreografin pauser vilket ger dramatiska poser som är en del av dansens karaktär.

Paso doblen är en av de fem latinamerikanska danserna när man tävlar i tiodans och är den mest dramatiska. Paso doblen kan beskrivas som arrogant, passionerad och aggressiv. Stegen ska vara snabba och skarpa, hållningen ska vara arrogant med högburet huvud. Paso doblen skiljer sig från de andra latinamerikanska danserna där man dansar på tårna. I Paso doblen dansar man vanligtvis på klacken vilket skapar långa och raka ben.

Ett tjurfäktningsspel

Ett tjurfäktningsspel
Ett tjurfäktningsspel

Paso doblen är ett dramaspel som ska likna den spanska tjurfäktningen. Mannen spelar karaktären matador. Mannen förflyttningar i dansen är snabba, stolta och starka i sitt motstånd medan armrörelserna är mer mjuka. I sitt centrum skapar han rörelser av en optisk illusion när han vänder sin kropp. Detta känner man igen från tjurfäktningen falska utrymmen där matadoren placerar sin cape för att lura tjuren. I dansen är det kvinnan som symboliserar matadorens cape. Genom sina vackra och graciösa rörelser efterliknar hon kappans flöde runt matadoren. Ibland tar kvinnan rollen som tjuren och dansarna utmanar varandra som i flamenco. I Paso doblen kan man även få ses dansarna agera som andra karaktärer från tjurfäktningen som Torero, Picardo, Banderillero eller som spanska dansare. Kostymen dansarna bär är ofta djärv. Dansarna ska ha en intensiv utstrålning till varandra med ögonkontakt och fysisk kontakt som skapat en spänning mellan de två. Männen bär oftast en bolerojacka som matadorerna och kvinnan en bred kjol som ska efterlikna kappans utseende. Kjolen på kvinnan har nästan alltid en stark färg, till exempel djupt röd eller elektriskt lila. I Paso doblen är det även vanligt att kvinnan bär en längre kjol vilket är ovanligt för de latin amerikanska danserna.

Det finns flera dansskolor där man kan lära sig att dansa den passionerade Paso doblen, exempel hos Mölndals dansskola. Dansen har en starkstruktur och minimal konstnärlig frihet vilket gör att det är en dans som lär ut disciplin.