Mer om Streetdance

Mer om Streetdance

Översikt

Streetdance är en övergripande term för många typer av dans. Typisk för streetdance är att det ofta sker utanför en dansstudio. Som termen indikerar så kan dansandet ske på gatan, men även i parker, i parkeringshus, på klubbar eller andra öppna platser.

Det finns några grundläggande rörelser i streetdance, men mycket av det handlar om att lyssna på musiken och att improvisera utifrån den. Det finns även så kallade “battles” där två dansare eller två grupper av dansare tävlar mot varandra genom att turas om att improvisera, för att sedan få sina danskunskaper bedömda av publiken eller en domare. Streetdance kan dansas till olika typer av musik. Allt från gammal funk-musik till hip hop till house, kan användas vid utövning av dansen.

Historia

I en artikel om dansstilen anger BBC “Juba” som en av de första typerna av streetdance. Denna dans kommer från västra Afrika och dansades av afroamerikanska slavar i början på 1600-talet. I Juba används dansarnas kroppar för att skapa ljud, och detta var på grund av att slavar inte tilläts instrument. Den som utför dansen kan stampa, klappa och daska till delar av kroppen för att framkalla olika typer av ljud. Bland andra äldre typer av streetdance nämns ofta stepp, jazz och jitterbugg. Dessa dansstilar utvecklades under 1800-talet och början av 1900-talet, och hade även de mycket afroamerikanska influenser. Jitterbugg sägs ha brutit ner barriärer mellan raser i USA då dansen även hade europeiska influenser. Under 40-talet började dansen användas till musik med högre tempo, och dansstilen “boogie woogie” kom till. Under 70-talet utvecklades stilerna “popping,” “locking” och “boogaloo” i Kalifornien. På östkusten bildades så kallad “breaking.” Många av dessa stilar samlades senare under namnet “hip hop” av en DJ och aktivist i South Bronx som kallade sig Afrika Bambaataa.

Historia
Historia

Modern Streetdance

“Krumping” är en typ av streetdance som kom till under 2000-talet. Krumping, och många andra moderna typer av streetdance, anges ofta som sätt att uttrycka sig och frigöra aggressioner utan att orsaka skada. “Krumping” dansas till musik med högt tempo och har ofta en överdriven och ibland något humoristisk underton. En organisation vid namn UDO (United Dance Organisation) utger sig för att idag vara världens största internationella streetdance-organisation. Organisationen etablerades år 2002 och har sin bas i Storbritannien. Dansare från hela världen är medlemmar i UDO och tävlar i danskamper som organisationen anordnar.

Streetdance i Norden

Under början av 2000-talet hade streetdance en uppsving i popularitet i Sverige. Evenemang och festivaler, så som “Streetstar” i Stockholmstrakten, anordnades, och streetdance-stjärnor från hela världen bjöds in och deltog i festligheterna. Även i Finland har streetdance varit stort i modern tid. År 2015 bjöds många av de stora streetdance-stjärnorna in till ett evenemang som anordnades av den finska föreningen SADE (Street Art Dance Essentials). Samma år fanns det ca 7000 utövare av streetdance i landet, och ungefär 50 dansskolor som lärde ut dansens grunder. Även i Norge anordnades ett stort streetdance-evenemang under 2015. Evenemanget hette “Urban Moves” och var en chans för norrmännen att visa upp sina talanger inom streetdance. Även idag dansas streetdance av barn och vuxna i alla åldrar och av alla etniciteter. Det är ett roligt och kreativt sätt för människor att samlas och att uttrycka sig med hjälp av dans.