Magdans – orientalisk

Magdans – orientalisk

Kulturell mystik

Magdansen heter egentligen ”Raghs Sharghi” och är en av de mest populära bland de orientaliska danserna. Själva ordet magdans kommer troligtvis från franskans ”danse du ventre”. Vilket präglades av Napoleons soldater när de kom i kontakt med Nordafrikanska och Mellanösterns danser för första gången. Där fokus låg på rörelserna vid magtrakten i stället för den traditionella europeiska dansen, där fokus ligger på rörelse vid fötterna. Traditionellt säger man att den har sitt ursprung i Mellanöstern och Nordafrika. Det finns även olika myter och teorier om vart den orientaliska magdansen först uppstod. En av teorierna baseras på de tempelgravyrerna som man har funnit bland annat Egypten och Mellanöstern (Mesopotamien) daterade runt 1000 f.Kr. Tempelgravyrerna är tolkade till att förställa en ritual av tempelprästinnor som dansar. Andra teorin är att den har sitt ursprung i Indien för över 5000 år sedan. Från Indien har magdansen sedan spridit sig genom Mellanöstern och Europa med migrationer av resande stammar. Genom historian har den blivit känd som ”flamenco” och många av rörelserna i den i den moderna flamencon påminner om magdansen. Magdansen är en av de äldsta sociala danserna och en viktig del av kulturen i mellan östern och Afrika.

Ett intresse för mystiken i den orientaliska kulturen har funnits sedan 1800-talet i Europa. Genom historien har ett missvisande rycket uppstått då man under en period efter slutet av 1900-talet. Den perioden framträdde oftast erotiska dansare vid karnevalshower och burlesqueshower. Magdansen har därför misstolkats vara till för att tillfredsställa män. Sanningen är att i grunden är dansade kvinnor endast i kvinnliga sällskap bland vänner och familj eftersom samhället var uppdelat. Innan magdansen fick sin stämpel kunde man 1983 se uppträdande av dansen på Chicago World Fair med utställningen ”gatorna i Kairo”.

Magdansen i nutid

Magdansen i nutid
Magdansen i nutid

I modern tid har man i Egypten lockat många internationella turister med magdansöser och den mystiska orientaliska kulturen. I många filmer och musikaler har man haft scener med magdanser. Genom migration och spridning av den orientaliska kulturen har även magdansen utvecklats till många stilar och typer. Det finns inslag av stillar i jazz, balett, flamenco och Bollywooddans. De mest framstående magdanstyperna är egyptisk, turkisk, libanesisk och american tribal.

Magdansens bakgrund och historia bidrar till dess lockelse och i dagens samhälle blivit den delen av den internationella popkulturen. Magdansen hjälper personer att träna, meditera, uttrycka sig, träna, eller är en del av en andlig handling. Magdansen är en dans för varje kvinna. Att lära sig magdans går om man vill och om man har tålamod Det finns kurser att hitta för personer som aldrig har dansat eller ens känt takten av musik. Tekniken man använder sitter inte i magen som många tror utan den kommer från höfterna. Med hjälp av magdansen kan man läras sig bättre få kroppskontroll och samtidigt få en inblick i en magiskdanskultur när man skakar loss.

Sammanfattningsvis har den orientaliska magdansen gått från rummet med enbart kvinnor till att visas upp på shower. Från att bara skapa glädje och vara en showinslag på fester och evenemang, till ett annorlunda sätt att komma i form och koppla av.