Lindy hop - full av energi

Lindy hop – full av energi

Säg en dans som är glad, livlig och helt enkelt full av energi – då säger man troligtvis lindy hop.

Lindy hop kommer från New York på det glada 20- och 30-talet. Det var i Harlem i USA som dansen charleston utvecklades till lindy hop. Enligt sägnerna kommer namnet från att en reporter frågade vad det var för omåttligt glad dans som dansades på gatorna, vilket besvarades med ”lindy hop”. Förutom charleston har lindy hop samlat inspiration från de flesta afroamerikanska danserna som dansades i USA på den tiden. Lindy hop behövde knappast kämpa för att bli populär och spridas. I och med att influenserna kom från så många andra danser och att dansen var så medryckande och glad blev 20- och 30-talet lindy hop-årtiondena, kan man säga. Allra hetast var dansen mellan 1927 och 1935. Under dessa år togs inspiration från huvudsakligen swingout och twist.

Vanligast både då och nu är att man dansar lindy hop till swingmusik. Swingmusik kan dock vara både av den lite mer långsamma sorter, eller den extremt snabba och i många tempon där emellan.

Ungefär tio år efter det stora genomslaget för lindy hop i staterna, gjorde dansen entré i Sverige. Innestället Nalen i Stockholm anammade trenden snabbt och blev ett centrum för unga män och kvinnor att swinga loss på, under 40-talet

Grundstegen

Grundstegen
Grundstegen

Hur ser då grunderna i denna livfulla och energistinna dans ut? I text, ungefär såhär (ur damernas perspektiv): inledningsvis lyfter man med att ha väster fot en liten bit framför den högra foten. Ta ett steg på stället med vänster fot följt av att höger fot gör det samma. Efter det tar man ett så kalla trippelsteg – lång, snabb, snabb. Höger fot fram, en 90 graders snurr med vänster fot i luften, ner med vänster fot och ett steg med höger fot som hamnar bredvid den vänstra. Därefter ska man ta ett steg fram med vänster följt av ett steg fram med höger och en snurr tillbaka till hur man stod innan trippelsteget. Slutligen, ett trippelsteg på plats – lång, snabb, snabb – vänster höger vänster. Som herre gör man likadant fast tvärt om. Hela sekvensen görs i par och i en 360 graders fullcirkel.

Kläder och skor

Lindy hop är en minst sagt livfull och glad, vilket även speglas i kläderna som man bär. 30-50-talsstil när det är show. Kjolar som går högt i midjan, och ner under knäna med vacker fall, mycket tyg som i snurrar flyger upp som på Marilyn Monroe. Lika bra går det med klänning. Ta gärna ett skärp i midjan för att markera och inte sällan en nätt liten skjortblus med korta ärmar. Håret är oftast, av både praktiska och modemässiga skäl, uppsatt, gärna med en liten sjal. Prickigt går alltid hem, liksom röda läppar – man vill signalera glädje. Herrarna ska precis som damerna följa årtiondenas mode. Gärna ett par par slacks, vilka inte sällan har lång gren för att kunna dra upp byxorna över höfterna. Kortärmad skjorta är aldrig fel, inte heller hängslen. En fluga bär vissa, medan andra tycker att de blir för varmt.

En av de viktigaste sakerna i lindy hop är swingskorna. Läderklack och lädersula för att kunna glida utan problem. Damerna bär ofta, inte allt för höga, klackar.