Lär dig dansa på nätet

Lär dig dansa på nätet

Under coronapandemin har människor fått lära sig umgås och jobba digitalt. Aktiviteter har tagit nya former istället för att ställas in. Men vad gör man då med sina intressen eller om man vill skaffa sig en ny hobby och inte kan träffas på riktigt?

Under pandemin har en uppsjö av nya former för sociala aktiviteter dykt upp. Gym har börjat erbjuda digitala pass, museer ordnar virtuella konstvisningar och det finns även danskurser på nätet för den som vill vara redo när kravet på social distans släpper. Det passar också den mer introverta personen eller den blyga som kanske hellre vill ta en svängom hemma på vardagsrumsgolvet i ensamhet. Eller varför inte kompisgänget som inte kan ses men ändå vill göra något ihop – var och en vid sin egen dator hemma?

Instruktionsvideos på nätet

Var ska man då börja? Ja, på Youtube finns det mesta – även förstås instruktionsvideos, så kallade tutorials. Här kan man lära sig nya moves, bollywood, bugg eller streetdance – direkt från köksgolvet, sommarstugan eller vardagsrummet. Eller varför inte passa på att öva upp balettstegen när ingen ser? 

Fördelarna med att dansa hemma är att slippa passa tider, ta sig iväg till träningslokal, byta om och ha ytterligare ett måste inbokat i kalendern. Istället är det bara att klicka in på datorn, trycka på play och sätta igång, när helst andan faller på.

För den som vill lära sig dansa med hjälp av Youtube finns det många svenska instruktionsvideos, men språkkunskaper är också bra då en hel den finns på engelska.  Fördelen med tutorials på nätet är att de läggs ut snabbt, så vill man lära sig rörelserna från de senaste danserna, varför inte koreansk pop, eller så kallad k-pop, så finns de garanterat på Youtube. På bara några minuter kan du lära dig grunderna i lugn och ro på hemmaplan, utan granskande blickar från någon annan.

Digitala danskurser

Digitala danskurser

För den som hellre går en traditionell kurs, men digitalt, finns ett enormt utbud av kurser. De flesta studieförbunden och danskursanordnarna har idag ställt om och erbjuder digitala danskurser på en rad olika nivåer. Det fungerar oftast som helt vanliga kurser där man anmäler sig, betalar en kursavgift och går ett antal tillfällen, oftast med den skillnaden att man kan gå när som helst, när det passar bäst. Det finns också en hel del kostnadsfria danskurser. Utbudet är stort.

Digitala danskurser är perfekta för den som är kvällspigg och vill lära sig tango, vals eller streetdance mitt i natten, men också för den som gärna kliver upp i ottan för att snurra runt i en polka eller schottis. Allt går att göra på den tid som passar bäst för varje individ.

Den som har en partner kan med fördel välja pardans såsom bugg, vals, tango eller salsa. Ingen annan behöver titta på och döma ut de kanske ovana rörelserna. Den som istället helst dansar ensam och vill prova något nytt kanske väljer bollywood, hip hop eller varför inte burlesque när möjligheten ändå erbjuds. När grunderna väl sitter finns det fortsättningskurser för den som har fått blodad tand och känner sig sugen på att släppa loss.