Lambada

Lambada

Lambada är en fantastiks dans med härliga rytmer och stor frihetskänsla. Dansen kommer från första början från Pará j Brasilien. Ursprunget till lambadan ligger i dansen carimbó. Dansen gjorde sig känd som den förbjudna dansen i Brasilien när portugiserna koloniserade landet. Orsaken till förbudet syftades främst på dansens sensuella rörelser och för att damerna visade mycket ben och ibland till och med lite mer i dansens vilda rörelser. I lambada har kvinnan en central roll med mycket rotationer och gester med kjolen. Precis som i dagens lambada, ingår det mycket trumspel, ja, ännu mer i carimbó. De rörelser som följt med från carimbó till lambada är främst höftrörelserna och rotationerna. Förutom från carimbó har lambadan influerats av danserna forró, sayas, samba och maxixe – alla fyra latinamerikanska danser med mycket höft, sensualitet och snurr.

Vågrörelser

Vågrörelser
Vågrörelser

Carimbó tog upp inspiration från portugiserna när de intog Brasilien. Ur dansen föddes en mer hybridartad musik med de brasilianska rytmerna blandat med mer västerländska melodiösa toner. Denna nya musikstil gavs namnet lambada som på portugisiska betyder snärt, slag eller hårt slag. Detta kanske inte är den perfekta namngivningen då dansen lambada handlar mycket mer om mjuka rörelser som en våg eller vatten rent allmänt. Kanske är det själva piskans vågliknande rörelser i luften man syftade på?! Och det är just dessa mjuka vågliknande rörelser som är så särpräglade i dansen lambada och även det som gör att den skiljer sig markant från andra latinamerikanska danser.

Brasilianarna omfamnade dansen snabbt och i resten av världen blev lambadan populär på 70-talet och 80-talet lite beroende på var i världen man befann sig. Störst framgång hade lambadan i Filippinerna, Karibien och självklart Latinamerika. Inte konstigt då musiken har sina rötter i boliviansk folkmusik. Trummor av material som fanns att tillgå ger det särpräglade ljudet och de härliga rytmer, vilket är och var mycket omtyckt i Karibien och länder med latinos.

Kort kjol och långa byxor

Hur dansar man då lambada? Lambadans grundsteg är liknar merenguens grundsteg. Tre steg och paus, två steg och paus. Från början skulle man dansa lambada i par, vilket även är vanligast idag. Som nämnt här ovan är vågrörelserna viktiga och därför var fram- och bakrörelser helt frånvarande till en början. Idag är det fortfarande så att sidorörelserna ligger i fokus, men det kan förekomma steg som går farm och sedan bak. Att svänga på höfterna sida till sida var och är fortfarande en essentiell del i lambadan – både för män och kvinnor. Vad som rör bara kvinnor är dock kjolen. En kort sådan, väldigt somrig och utmanande. Vid snurr brukar kjolen frissas upp och bli som ett uppfällt paraply, vilket är så typiskt för just lambada. Männen å andra sidan brukar bära långa byxor – gärna med pressveck. Orsaken till att just denna klädsel är så starkt förknippad med lambada har två orsaker. Dels för att det var så man var klädd i i Brasilien, speciellt damerna med tanke på klimatet. Den andra orsaken som troligtvis är den avgörande är att 80-talsmodet såg ut på detta sätt, vilket alltså har levt kvar till idag.