Kubanska danser

Kubanska danser

Du förknippar säkert Kuba med gamla 50-tals bilar, cigarrer, musik och dans. Den kubanska befolkningen har rötter från olika delar i världen, vilket beror på att ön togs över av de europeiska kolonierna och utplånade den indianska ursprungsbefolkningen.

Detta ledde till att inga spår av danskulturen finns kvar. Därför har den kubanska dansen fått influenser från andra länder så som Spanien, USA och Frankrike, samt från den arabiska och morernas kulturen. Slavarna kom från Västafrika har också har påverkat den kubanska dansen på sitt sätt. Detta har gjort att de kubanska danserna verkligen är unika och som du inte möter någon annanstans i världen.

Salsa

Salsan eller som det kallas för på Kuba – Casino, har egentligen sitt ursprung från Latinamerika och är som en folkdans. Dansen kom så småningom till Kuba och blev mer som en riktig dans med influenser från andra kubanska danstilar så som Son, Mambo och Cha cha cha. Dansen är en mycket rolig och sensuell pardans. Salsan finns i olika varianter med sina steg, stilar och snurrar, men alla har gemensamt att det fotarbetet likt stepp fördelar dansarens kroppsvikt från ena foten till den andra, samtidigt som höfterna rör sig mycket. Armrörelserna är viktiga mellan dansarna eftersom de använder rörelserna för att kommunicera hur dansen ska genomföras. Kännetecknen för salsa är grundläggande steg, tajming, kroppsrörelser, fotarbete, attityd och framför allt höftrörelserna.

Rumba

Rumba
Rumba

Rumban kom från de slavar som kom till Kuba och dansen är ett fascinerande spel mellan en man och kvinna. Där kvinnan ska provocera och locka mannen, samtidigt som hon ser till att skydda sig från mannens utfall. Det finns också rumba som dansas solo och kallas för Columbia och går ut på att dansarna ska överglänsa varandra. Rumban är sensuell och fascinerande dans med sina rörelser och steg. Rumban finns i olika varianter och varje har sin egen dansstil och rytm. Stilarna är – Yambú som är långsam, Guaguancó är medelsnabb och flörtig då manliga dansarna stöter med höfterna. Samt Colombia som är aggressiv och snabb och Colombia del Monte som är mycket snabb.

Cha cha cha

Cha cha cha är en traditionell pardans från Kuba och går i 4/4-takt. Från början dansades cha cha cha i en ring och där en utropare sa hur paren skulle dansa. Dansen har sitt ursprung från mambo men har ett tempo som är långsammare och cha cha chan är uppbyggd omkring den så kallade clave-rytm som är en rytm som är grundläggande i den kubanska musiken. Namnet kommer från det ljud som uppstår i samband med stegen. Dansarna släpar fötterna längs med golvet i de tre snabba släpande dansstegen som kommer efter att de två långsamma grund stegen har gjort. Vissa dansare nöjer sig att visa stegen med höfterna.

Mambo

Mambo har sitt ursprung från Kuba. Vart namnet mambo kommer ifrån finns det delade meningar om. En del säger att dansen har fått sitt namn från de kvinnliga haitiska voodooprästinnorna, medan andra påstår att det kommer ifrån Congo-Bantu där de säger mambe om dansen. Mambo är en snabb förförisk dans med speciella steg och lyft.