Jitterbug

Jitterbug

Jitterbug kallas också för Lindy Hop eller Swing. Den dansas till storbandsjazz och går lite vildare till än vanliga danser. Det är från början en afroamerikansk dans som växte fram på Harlems gator. Tempot är många gånger att man kastar varann i luften, men det finns även lugnare varianter idag. Swingmusik från 30 och 40 talet är populärt att dansa till också men även till musik som är relativt ny och modern. Man kan improvisera nästan hur mycket man vill och det är en fri dans. Det finns kurser att gå och lära sig Jitterbug och det är fantastiskt roligt och man blir riktigt glad av både dansen och musiken.

På 1920-talet i USA dansade man till väldigt mycket jazzmusik och det var inte bara Jitterbug utan Breakaway, Charleston och Texas Tommy var också otroligt populära på den tiden. Swingmusiken var på väg att slå igenom och de vita ungdomarna började också dansa Jitterbug och då inom en kort period blev det många fler som lärde sig den populära dansen. Först försökte myndigheter stoppa den “syndiga” dansen, men det gick ju naturligtvis inte utan den bara växte sig större.

Kärt barn har ju som bekant många namn och ett annat ord för Jitterbug var “Gladjazz”. Just namnet Jitterbugg myntades av en känd sångare vid namn Cab Calloway som tyckte att hans publik såg ut att skälva och darra (jitter) och då i ögonblicket kom namnet till. Detta var den första moderna dansmusiken som kom till. Charleston blev en variant av Jitterbug på 20-talet och påminner även lite om Foxtrot. Michael Jackson använde danssteg som influerades mycket av denna musik. Även hip hop-dansare använder den och i streetdance är den mycket populär.

Bakelsen Jitterbug

Bakelsen Jitterbug
Bakelsen Jitterbug

Jitterbug har till och med fått en bakelse döpt efter sig och det är inte många danser som fått den äran. När Jitterbug kom till Europa kom den med amerikanska soldater under andra världskriget. När man dansar, vilken dans det än är så är det allra viktigaste att ha roligt. Det tävlas även i Jitterbug som också kallas för Lindy Hop. År 2007 tävlades det i VM i Halmstad och man tävlade i Boogie Woogie, Bugg och Lindy Hop (Jitterbug.) Bugg är en förenklad sort av Jitterbug för när den dansades förr på scenen gjorde publiken allt för att efterlikna och härma dansen och då blev det en liten kortare variant som sedan döptes till Bugg.

Det dansades Jitterbug på så många ställen i Sverige samtidigt, men en grupp tränare såg till att dansen höll sig i sitt någotsånär ursprungliga skick. Några av de kända danslärarna genom tiderna är Lennart Haglund och Micael Brobeck. De lärde ut dans till andra lärare och var omåttligt populära. De var medlemmar i förbundet Svenska Bugg och Rock´n Roll-förbundet som numer heter Svenska Danssportförbundet. De regerande svenska mästarna i Bugg heter Marielle Andersson och Peter Stalfors. De regerande Europa-mästarna heter Angelica Källström och Benjamin Österlund samt Nordiska mästare år 2007.

Senare kom Boogie Woogie till Europa även den med de amerikanska soldaterna och samtidigt kom ju kungen av alla nämligen Rock´n Roll under andra världskriget.