Jazzdans - en dans för alla åldrar

Jazzdans – en dans för alla åldrar

Jazzdans är en dansstil fylld av rytmik och energi. Man kan tolka och dansa den lite som man känner för. När man börjar dansa kommer man att utveckla teknik, smidighet, kondition och koordination väldigt bra. Man lär sig grundstegen i jazz och det har man nytta av i all sorts dans framledes. Jazz brukar dansas i musikaler och på krogshower och kommer ursprungligen från den klassiska baletten och den afrikanska dansen i en speciell mix av musik med ett speciellt sound. En otroligt populär dans är detta.

Jazz är fylld av ben och bål-rörelser och huvud och armar rörs mycket under tiden man dansar loss. Det är en bred dansstil som passar alla både yngre och äldre. Dansen växte fram på 1900-talet i USA och är vanlig i revyer och filmer. På studiefrämjandet i olika län kan man söka till en kurs som lär ut jazzdans och tveka inte- det är jättekul! Är man riktigt duktig kan man skapa koreografi och teknik själv och sätta ihop en show. Man kan använda populära låtar, klassiska hits eller musikallåtar. Låt fantasin få fritt spelrum.

Man brukar lära sig jazzdans först i ett lugnt tempo för att sen öka tempot gradvis. Den som aldrig dansat tidigare kan börja när som helst och detta gäller för alla åldrar. I början lägger man fokus på att stegen blir rätt så att de sitter ordentligt hos var och en av deltagarna. Längre fram i kursen blir det lite snabbare dans för då har deltagarna blivit mycket duktigare. Då läggs lite svårare koreografier in och det är nu det roliga börjar, när man har lärt sig grundstegen. Man behöver absolut inte vara en proffsig och duktig dansare för att hänga med här utan det går bara i lite snabbare takt.

Bloggar om jazzdans
Bloggar om jazzdans

Bloggar om jazzdans

Det finns särskilda bloggar om jazzdans och det är bara att gå in och kolla runt på Internet så brukar man alltid hitta nåt som passar bra. Man kan gå ut på Youtube och hitta jättemånga klipp med jazzdans och få fina tips till sina egna danser och lite tips på koreografi. Många artister har fått inspiration från jazzen och en del av dem är: Van Morrison, David Bowie, Frank Zappa och Robert Wyatt bland annat. Tidigare har jazzmusiken tillhört männen mest, men nuförtiden är det mer utjämnat. Många kända namn som Julia Stokes, Amanda Elsa Larsson, Isabella Lundgren och Anna Högberg finns ju inom jazzen. Några som ger bra och häftiga konserter inom jazzmusiken är: Jan Johansson och Christian Lappalainen för att nämna några. Jazz brukar spelas mycket på Liseberg om somrarna och även på Skansen. Det anordnas många jazzfestivaler runt om i landet på somrarna så passa på att besöka någon av dem för det är det verkligen värt!