Indiska danser del 1

Indiska danser del 1

Jag tänkte här ta en närmare titt på olika danser och stilar som finns i Indien, ett land där man använder dans i många aspekter, men främst inom religion och religiösa ceremonier. Här nedan kommer ni hitta det första urvalet av dessa tillgängliga danser, i den första av tre planerade delar om indisk dans. De stilar som jag kommer att skriva om i denna del är Bharatanatyam, Garba och den kanske mest kända av alla danser, Bollywood dans, något som vi ofta ser förekomma i indiska filmer men också av artister som använt sig av denna stil i deras musikvideos.

Bharatanatyam

Bharatanatyam, som också stavas som Bharata Natyam, är en av de äldsta klassiska dansformer som härrör från templen i Tamil Nadu i södra Indien. Betydelsen av ordet Bharatanatyam härstammar från “Bhavam” betyder uttryck, “ragam” som betyder musik, “talam” som betyder rytm och natyam som betyder dans. Den här dansformen kodifierades av sanskritscholar Bharata Muni i Natya Shastra, en gammal indisk avhandling om scenkonst, som omfattar teater, dans och musik.

Dansrörelserna i Bharatanatyam kännetecknas av Aramandi eller Ardhamandala, en position som liknar en plié i balett (knäböjningsposition), kombinerat med uttryckliga handrörelser och ansiktsuttryck som används för att förmedla berättelsen i dansen.

Bharatanatyam innehåller tre olika aspekter inom dansen, från Nritta, Nritya och Natya.

Bollywood dans

Bollywood dans är en populär dansstil som används främst i indiska filmer. Bollywood dans är ofta en kombination av flera olika dansstilar men också renodlade dansformer tagna från dansstilar som Kathak, Bharatnatyam, Odissi, Garba & Bhangra samt Belly-dance, latin, Hip Hop, modern dans samt jazzdans.

Bollywood dans är populär i västkulturen, särskilt på grund av dess användning av stjärnor som Madonna, Shakira, Britney Spears och andra som har använt sig av drag från Bollywood dans och kostymer i sina videoklipp.

Garba

Garba
Garba

Garba är en form av folkdans som härstammar i delstaten Gujarat i Indien. Traditionellt utförs den under den nio dagar långa hinduiska festivalen Navaratri. Antingen lampan (Garba Deep) eller en bild av gudinnan Durga, placeras i mitten av cirkelformationer som ett objekt av dyrkan. Det är en glad och upplyftande dansstil som bygger på ett cirkulärt mönster och kännetecknas av en svepande rörelse från sida till sida. Garbaföreställningar inkluderar ofta sång och ett musikaliskt ackompanjemang som traditionellt tillhandahålls av dhol (dubbelhårig trumma) samt en mindre version av denna, kallad dholak. Både män och kvinnor bär vanligtvis färgglada kostymer när de utför garba.

Bihu

Bihu-dansen är en folkdans från den indiska staten Assam som utförs i samband med Bihu-festivalen. Det är en gruppdans där män och kvinnor dansar tillsammans men upprätthåller olika könsroller. I allmänhet följer kvinnorna strängare linjer eller cirkelformationer. De manliga dansarna och musikerna går in i dansområdet först och de behåller sina linjer och följer synkroniserade mönster. Dansen kännetecknas vanligtvis av dansarnas kroppshållning, höftrörelser samt arm- och handels. Manliga och kvinnliga dansrörelser är mycket lika, med endast mindre men subtila skillnader. Dansen utförs i ackompanjemang med traditionell Bihu-musik och traditionella Bihu musikinstrument, beståendes av två eller fler musiker.