Foxtrot

Foxtrot

Foxtrot är en pardans och en av de vanligaste sällskapsdanser som finns i Sverige. Musiken man dansar till går i fyrafjärdedelstakt. Det är populärmusik och dansbandsmusik som man vanligast dansar till. Man dansar i en omfamnande ställning väldigt nära varann som par. Man följer och för och det är ett speciellt “flyt” i Foxtrot och inte så stelt. Man får ordentlig motion av Foxtrot och det är en otroligt rolig dans. Man tränar upp sin koordination och balans också. Det finns kurser överallt i hela landet så någon finns säkert i närområdet om man är sugen på att börja dansa. Denna dans skapades från början av engelsmannen och skådespelaren Harry Fox. Han hittade på dansen för att han hade svårt att hitta en danspartner som kunde dansa “twostep” så han lade till extra-steg till dansen i grunden. Detta var år 1914. Original-dansen var snabbare och med färre steg samt att det var en hel del hoppande i den. Under tidens gång har dansen blivit lite mjukare och hoppen togs bort. År 1920 blev tempot lugnare och den Foxtrot som finns idag är lugnare och lättare att dansa.

En variation av Foxtrot är Slowfox. Det är den dans man tävlingsdansar i idag. Slowfox tillsammans med quick-step kallas gemensamt ballroom dancing och det dansas till storband inom tävlingsdans. Det är en lite svårare variant eftersom man måste ha fullt fokus på sina rörelser. Foxtrot dansas fram och tillbaka och inte i sidled. Dansen kan skilja sig lite åt beroende på i vilket land man är. Det finns olika dansstilar och tekniker. Det är lite finurlighet att kunna dansa bra tillsammans som ett par. Fattningen kan också skilja sig åt beroende på var man är och vem man dansar med. Man skall i alla fall dansa tätt och omfamningen skall vara nära intill.

Foxtrot
Foxtrot

Dirty Dancing

I filmen “Dirty Dancing” visas en mycket strålande Foxtrot. Den kallas också “Dirtyfox” eller “Mysfox. Mycket vågad stil som också kräver mycket god balans och känsla för rörelsemönstret. Att paren har övat tillsammans är ju såklart ett plus. Stegen mixas lite här så att det blir en annorlunda stil. Det är killen som skall styra i dansen. Foxtrot dansas inte i riktigt hela världen. I USA dansas den på ett annorlunda sätt. I Tyskland finns ännu en variant, så man får prova sig fram beroende på vilken dansbana man träder in på.

Tony Irving är en mycket känd man som älskar att dansa och han dansar även Foxtrot. Han lär ut detta på båtkryssningar regelbundet, så om man hamnar på en kryssning och han finns med så gäller det att passa på att lära sig om man inte redan kan det förut. Han var även med i Malung i Dalarna under dansbandsveckan som hålls där varje år. Dit kommer folk från när och fjärran för att dansa, ha roligt och träffa folk. Det brukar samlas runt 30 000 människor i Malung den veckan så hela den delen av Dalarna gungar rejält då. När man dansar skall man ha roligt och inte bry sig om folk runtomkring tycker han. Huvudsaken är att man har kul!