Flamenco – dansen som fängslar

Flamenco – dansen som fängslar

Flamenco är en vacker dansform som hör samman med intensiva känslor och en stark passion. Musiken som spelas är full av rytm och känsla, vilket också avspeglar sig i de eldiga rörelserna. Dansen består av mjuka handrörelser och stampande fasta fotsteg som tillsammans utgör en imponerande upplevelse.

Inom flamencon dansar man till musik som spelas på en speciell flamencogitarr. Denna gitarren är mindre och lättare än en traditionell akustisk gitarr. En annan viktig skillnad är att flamencogitarren avger en mycket ljusare ton vilket bidrar till att skapa den karaktäristiska flamencomusiken.

Den typiska klänningen, även kallad Traje de flamenca, som används när man dansar flamenco är välsittande och känd för sitt färgstarka utseende. Klänningen används ofta tillsammans med olika typer av accessoarer som till exempel örhängen, armband, hårprydnader och även den typiska broderade silkessjalen. Även om klänningens utseende har förändrats i takt med de olika trenderna som kommit och gått under åren så är den fortfarande lätt att känna igen och är idag ett av de starkaste signumen som man associerar just flamencodansen med.

Flamencons ursprung

När man tänker på flamenco förknippar man ofta dansen med Spanien. Men exakt hur och var dansen uppkom är ännu ett mysterium, även om många menar på att flamencon har sitt ursprung ur flertalet olika kulturer och folkslag som tillsammans har influerat dansformen.

Dansen har genom åren fortsatt att utvecklas och det finns nu flera olika varianter av den, som till exempel soleares och zapateo.

Flamencon innehåller vanligtvis tre delar, sång, dans och musik och den har sedan länge varit ett sätt för människor att uttrycka sina känslor som glädje och sorg genom musik och rörelse. Det var under 60-talet som flamencons popularitet började ta fart på riktigt även här i Sverige. Det kan man tacka Eva Möller Norée för, hon räknas till en av de skickligaste flamencogitarristerna i landet och var dessutom en utav de första att introducera flamencon i Sverige. Eva gjorde även olika samarbeten med flertalet stora musiker från olika delar av världen.

Flamencons ursprung
Flamencons ursprung

En annan person som utgjorde en stor inspiration inom den svenska flamencovärlden var den legendariska sångaren Rogelio de Badajoz som gjorde ett stort intryck på världen med sin talang fram till dess att han gick bort i november 2006.

Prova på Flamenco

Flamenco har länge ansetts vara en väl respekterad konstform men den har med tiden blivit mer tillgänglig för den stora massan. Om man är intresserad av att prova på denna eldiga dansform så finns det goda möjligheter att göra detta på någon av de olika dansskolorna som erbjuder kurser runt om i landet. Eftersom dansformen har ökat stort i popularitet på senaste tiden så är det lätt att hitta kurser som passar alla ålderskategorier och nivåer. Allt ifrån de som är nybörjare till de med större erfarenhet av dansen som vill fortsätta att utvecklas.

För den som är intresserad av att lära sig mer om flamenco finns även föreningen Sacai som jobbar aktivt för att sprida kunskap och framhäva flamencon och dess kultur i Sverige. De anordnar även olika typer av evenemang och uppträden.