Discodans – en dans full av energi

Discodans – en dans full av energi

Discodans är en populär dansform som innebär att man dansar i ett högt tempo med snabba rörelser. Inom disco kan man dansa ensam, som par, i grupp eller också i formation. Dansar man i grupp så innebär det att man är mellan 3–7 personer som dansar samtidigt och i formation kan man vara mellan 8–24 dansare. Discodans inspireras ofta av olika trender och innehåller även inslag av andra dansstilar som till exempel jazz. Man kan även se inspiration från gymnastik och akrobatik i en del av rörelserna.

Discodansens utveckling

Discodansen växte sig stor i USA under 1970-talet och spred sig sedan fort över resten av världen. Dansen blev snabbt populär även i Sverige och idag är den en av våra mest populära dansformer inom tävlingsdans.

Dansen har utvecklats kraftigt sedan den först uppkom och har inte längre mycket likheter med den traditionella dansen från 70-talet. Idag innehåller discodansen mycket styrka, vighet och ett karaktäristiskt högt tempo. Trots att discon oftast förknippas med just discomusik som spelas i en snabb takt så finns det flera varianter av dansformen, till exempel disco slow där man dansar till ballader eller akustiska sånger. Andra versioner av dansen är den engelska freestylen som innebär en mer fartfylld och atletisk dans där man dansar till moderna och snabba sånger.

Tävla i discodans

För dem som vill tävla i discodans finns det gott om möjligheter. Tävlingarna arrangeras nämligen över hela Sverige och de drar ofta till sig en stor publik.  Redan under 1980-talet så arrangerade SDO, Sveriges dansorganisation tävlingar i discodans och sedan dess har intresset för sporten bara ökat. Nu för tiden finns det flera tusen discodansare utspridda över hela landet, i alla ålderskategorier.

Tävla i discodans
Tävla i discodans

I Sverige har vi haft en hel del framgångar inom discodansen och det har funnits flera  representanter som har presterat väl i de större tävlingarna. Förra året lyckades det svenska landslaget i disco ta hela tio pallplaceringar under EM i Ryssland.

När man tävlar skiljer man på varianterna disco dance och disco freestyle. I den senare varianten får man lov att använda sig utav mer akrobatiska inslag som att hjula eller slå volter.

För att kunna tävla i högre klasser använder discodansen sig av ett pricksystem som går ut på att ju mer man tävlar och ju bättre man presterar, desto fler prickar kan man tjäna in och på så sätt ta sig högre upp i klasserna. Ju högre upp man når i de olika klasserna, desto fler prickar krävs det för att fortsätta att avancera uppåt. De olika nivåerna delas in i brons, silver, guld, star, superstar och champion, som räknas till den allra högsta nivån inom Discodans.

I september 2018 arrangerades VM i Örebro. Då samlades över 1300 dansare från fler än 18 olika länder under ett och samma tak för att tävla om prispallen och äran.

För den som är intresserad av att prova på finns det gott om kurser inom discodans. Kurserna erbjuds både för de som är nybörjare och för de som redan kan grunderna och vill fortsätta att dansa på en högre nivå.