Danskurser för hela familjen

Danskurser för hela familjen

Idag finns det inte en hobby som det inte går att hitta en kurs för – stort som smått går att finna i de flesta städer och ofta också på mindre orter. Om det mot förmodan inte finns så går det alldeles utmärkt att till exempel starta en studiecirkel där man tillsammans med andra helt enkelt skapar ett eget kursinnehåll.

Att börja på eller starta en kurs med familjen och med andra familjer är ett ypperligt tillfälle att få mer tid ihop i en värld som för många känns mer och mer individualistisk och krävande. Dessutom ett perfekt sätt att ta kommunikationen mellan barn och förälder till en ny nivå.

Psykologin bakom dans, rörelse och att vara tillsammans

Det är viktigt att spendera tid tillsammans med nära och kära men vad vi gör med den dyrbara tiden är något som allt oftare ifrågasätts idag. Att släppa stillasittandet och skärmarna och ge sig hän i dans, rörelse och allt gott som kommer med det gör inte bara bra för individen utan även för gruppen. Att röra sig, vara nära och våga gå utanför bekvämlighetszonen tillsammans med sin familj kan göra mycket fint med relationen. Kommunikation är som bekant inte enbart det vi säger till varandra utan även vad vi uttrycker, känslor, rörelsemönster och beröring. Dans är med andra ord en väldigt bra sysselsättning för en familj. Att skratta tillsammans är ju dessutom vetenskapligt bevisat välgörande för psyket så det finns mycket att vinna på denna roliga hobby.

Att hitta rätt kurs

Att hitta rätt kurs
Att hitta rätt kurs

De flesta danskurser är fortfarande utformade för individen och finns antingen för barn eller vuxna men med lite ansträngning går det att finna kurser för familjer. Det vanligaste är kurser för bebisar eller väldigt små barn (upp till 3-4 år) tillsammans med en vuxen. Då ofta till exempel babyrytmik eller någon form av kombinerad sång/danskurs. Roligare och lekfullare former av yoga har även det blivit ett populärt inslag hos de större aktörerna på senare år. Zumba är en spännande dansform som finns för de minsta, men i takt med att zumbans popularitet har stigit har även utbudet av kurser för lite äldre barn och kurser för hela familjen ökat. En härlig dans vars rörelser verkligen får kroppen att leva.

Dansmuseet i Stockholm finns det flera olika danskurser att testa på för den nyfikna familjen. Här finner man bland annat kinesisk familjedans där man en gång i veckan dansar till traditionell kinesisk musik. Lördagsdans är en annan återkommande aktivitet där man tillsammans med sin familj lär sig om och provar på olika dansstilar, till exempel hiphop och balett. Dansmuseet arrangerar även lovaktiviteter i form av “prova olika dansstilar” för hela familjen. Kanske hittar man något spännande för att sedan söka upp en kurs för just den typen av dans. Urkraft i Stockholm bjuder in barn tillsammans med vuxen/vuxna att prova på i västvärlden så kallad traditionell afrikansk dans – en rytmisk upplevelse med trumma, så kallad Danslek & rytmik. Liknande går även att hitta på mindre orter.