Cha cha cha

Cha cha cha

Cha cha cha är en latinamerikansk dans som dansas i 4/4 takt. Tempot är 30 till 34 takter per minut. Musiken till dansen är uppbyggd runt clave- rytmen. Dansen kommer från Kuba så som flera andra danser till exempel mambo och rumba. Namnet cha cha cha uppkom efter det poetiska ljudet av fötter som släpas efter på dansgolvet. Cha cha cha är en dans som är fylld av krydda och fräckhet och som är stygg i attityden.

Dansen uppkom genom den snabbare mambon eller genom den långsammare rumban. Den utvecklades till en egen dans. Dansläraren Pierre Zurcher-Margolle tog den till Europa efter att ha besökt Kuba 1952. Musiken till cha cha cha gjordes av orkesterledaren Enrique Jorrin 1953. I mitten av 1950- talet kom musiken till Europa. Musiken till cha cha cha har en härlig rytm och är lätt att räkna. I England skapades ballroom cha cha cha och den spred sig även till USA varpå en amerikansk stil skapades. Namnet kortades senare ner till bara cha cha.

Populärast

Det är den dans som är populärast av de  latinamerikanska danserna. Cha cha cha dansas med små steg och mycket höftrörelser, är en livlig dans, full av passion, energi och glimten i ögat. En mycket levande och stygg dans.

Fjärde slaget i dansen är uppdelad i två och ger dansen karaktäristiska 2,3,4 och 1 rytmen.

Det är positionsdans, vilket innebär att det finns en tillryggalagd sträcka på dansgolvet. En katt- och råttalek mellan mannen och kvinnan, en härlig flirt. Fokuseringen på dansen ligger i slagverken, bongos, congas och cowbells. Mycket av dagen moderna musik passar att dansa cha cha cha till. Musik som passar att dansa cha cha cha till: Billy joel uptown girl, Pussycat dolls sway, Celis cruz Guantanamera och många fler.

Populärast
Populärast

Atmosfären när man tolkar cha cha cha musiken är sorglös, glad och brutal. Då cha cha cha är väldigt lik rumba och mambo är flera stegkombinationer lika i dessa danser. Det finns en stor skillnad mellan danserna och det är dom långsamma stegen i rumban och mambon blir trippelsteg i cha cha cha. De tre cha cha cha-slagen betonas ofta i musiken och dansen är en av få danser som fått genomslag i musiken.

De tre snabba stegen i dansen utgörs av höftrörelse utan att några steg tas. Stegen i cha cha cha är ganska enkla, tårna når golvet först och sedan hälen. När hen lyfter foten, lyfts hälen först och sen trampdynan eller tårna. Denna fantastiska latinamerikanska folkdans dansas i flera länder. Cha cha är den dans som är populärast bland danserna i Kuba.

Skillnad mellan danserna

Stor skillnad mellan den latinamerikanska dansen cha cha cha och tävlingsdansen cha cha cha. Då tävlingsdansen inte dansas till klassisk cha cha cha-musik, går musiken i latinopop.

En tävlingsdansare börjar utbildningen med just cha cha cha. En bra grundteknik i cha cha cha gör det lättare när hen ska lära sig andra danser som rumba, paso doble och jive. Att lära sig dansa denna passionerade dans krävs mycket koncentration.