Brudvals i Sverige

Brudvals i Sverige

Brudvals, existerar det i Sverige idag? Dansar ens brudparet? Kan man dansa vilken dans som helst?Endera så håller man på traditioner, strikt eller mindre strikt, eller så kör man sitt eget race helt enkelt. Vill man hålla efter gammal etikett så finns de givetvis kvar men det är lika vanligt med friare former av brudvals idag, som inte innefattar vals över huvud taget.

Idag är nog det mesta av de gamla strikta traditionerna kring brudvals borta, hur länge brudparet dansar själva, vilka som sen sluter upp och vem som dansar med vem. Det är ju trots allt vanligt att många inte ens kan eller vill dansa och ett bröllop handlar om glädje och lust så det bör vara roligt även för gästerna. Men ska man hålla det enligt gamla traditioner så är det nog bäst att ha en förklaring i sånghäftet om hur det går till, så att man undviker missförstånd.

Dansa med så många som möjligt

Enligt gammalt kring dansordningen vid bröllop så brukar brudparet dansa ut först och alla beskådar dem under några minuter. Därefter är det brudparets föräldrar som dansar ut och enligt borgerlig tradition med den som de haft som bordspartner. Vilket då enligt tradition blir att brudgummens mor dansar med brudens far och brudens mor med brudgummens far. Dessa tre par dansar då under en kort stund innan övriga ansluter till den första dansen. I andra fall ser man dock att brudparets föräldrar istället valt att dansa med sin äkta hälft/partner. Anledningen sägs vara för att de som då är äkta makar på så sätt får återuppleva sin egen bröllopsdans. En annan ålderdomlig tradition är att brudparet sedan ska fördela danserna på så många gäster som möjligt under resten av kvällen. Brudgum och brud ska även dansa med sina föräldrar och bruden med så många män hon klarar, och brudgummen med så många kvinnor han kan. Att få dansa med brud eller brudgum sägs ge tur. Allt detta kan kännas väldigt omodernt idag, vem vem om  brudparet ens vill dansa mer? De kanske vill njuta av sin stora dag tillsammans på annat sätt. Och tack och lov är det alltså fritt att sätta standarden för sitt eget bröllop.

Dansa med så många som möjligt
Dansa med så många som möjligt

Ta hjälp

Vill man ha en mer modern dans på bröllopet så finns en massa olika kurser med alternativa danser, allt från hiphop till afrikansk dans. Det har även blivit mer och mer populärt att brudparet bjuder in någon eller några danslärare för att inspirera gästerna till dans. För dansen, inte bara brudvalsen, brukar vara en stor del av firandet. Dock kan en del gäster behöva en lättsam och kul hjälp på traven ut på dansgolvet. Brudparets första dans sägs ska spegla förhållandet och det framtida livet, därför är det ju bra att veta att man valt något man trivs med. Vill man go all-in så kan kan engagera en koreograf eller dansare som hjälper att planera allt från det första dansuppträdandet och tills gästerna intar dansgolvet. Om det är någon dag man ska vara självisk så är det på sin bröllopsdag.