Breakdance - akrobatiskt läckert

Breakdance – akrobatiskt läckert

Breaking – det är dansens riktiga namn. En dansstil som ständigt får både utövare och åskådare att häpna. Dansen växte fram ur hip hop-kulturen i USA under 70-talet. Det var först under 80-talet som dansen blev stor i hela världen för att fortsätta växa och utvecklas. Det fina med just breakdance är att dansaren hela tiden utvecklas i sin egen takt. Och som med allt, man blir duktigare ju mer man övar, oavsett ålder.

Idag är breakdance inget annat än en självklar del av den amerikanska dansskatten som många miljoner dansar runt om världen. Själva dansen är en av fyra delar som hiphop brukar delas in i – DJ, rap, graffiti och slutligen breaking. Från att USA har haft allra flest breakare (synonym till breakdance-dansare) delar de nu sin förstaplats med Sydkorea, Tyskland och Frankrike.

Inspiration

Ytterligare en rolig del med breakdance är att det inte finns riktigt spikade gränser för vad man får och inte får göra på dansgolvet. Det går i princip alltid att sätta sin egen personliga prägel på dansen och rörelserna. I och med att ursprunget kommer från olika kampsporter så som capoeira och bland annat dansen rocking finns det ett sort utbud av rörelser som kan ingå i dansen, man väljer lite själv helt enkelt. Dessutom inspireras dansar än idag av andra dansstilar vilket gör breakdance till en dynamisk dans. Med inspiration tagen från ganska många rörelserika och viga danser, är breakdance en akrobatisk konst. Många inslag går ut på att göra det omöjliga möjligt. Till exempel består dansen av akrobatiska rörelser så som head spins som går ut på att snurra sunt – på huvudet.

Breakdance - akrobatiskt läckert
Breakdance – akrobatiskt läckert

Breakdance är en slags street dance. Överallt, fån de officiella tävlingarna och dansskolorna till den asfaltsbeklädda gatan, kan man stöta på breakare. När en grupp breakare samlas kan det uppstå vad som brukar kallas för en cirkel i vilken en dansare får gå in och köra järnet. Det hela blir lite av en lek, eftersom dansaren slutför sina dansmoves för att sedan hoppa ut ur cirkelns mitt för att lämna plats åt en ny dansare. Således är breakdance en social dans trots att den inte är i par.

En stor del av breakdansen är vad som kallas för battles. Battles är en slags duell mellan två dansare eller två grupper. Dansslaget går ut på att visa vad man går för när det gäller att breaka, vilket inte sällan blir fantastiska uppvisningar.

Moves inom breakdance

Breakdance brukar delas in i fyra delar runt vilka dansen byggs upp. Toprock, downrock, freezes och power moves. Den första gruppen – toprock – är när dansaren står på sina två ben och är relativt upprätt. Varierande steg och sparkar görs ofta när man står upp. Den andra gruppen – downrocks – är verkligen den grupp som karakteriserar breakdance. I denna kategori räknas moves där flitigt fotarbete ingår som bland annat CC/Switch och 12-step/Babylove. Kategori tre – freezes – är stillastående poseringar som markerar, oftast med armbågar eller händerna. I den sista kategorin – power moves – ingår alla akrobatiska rörelser som kräver stor fysisk belastning och som oftast får publiken att jubla.