Balett

Balett

Balett är en form av dans som innehåller olika positioner som kräver mycket styrka, balans och vighet. Många drömmer om att bli berömda dansare inom balett, men det krävs väldigt många år av övning för att kunna gå långt. Det är en väldigt fysiskt utmanande form av dans och det är inte så många som lyckas komma riktigt långt inom detta utan bara ett fåtal som är riktigt duktiga och ihärdiga. Balett började dansas i Egypten från allra första början. Det dansades som underhållning och i olika ceremonier på fester. Medan åren gick så förfinades dansen och det uppvisades balett vid de medeltida hoven ute i Europa. På den tiden var det viktigt med sällskapsdans. Redan på 1500-talet var det ett riktigt skådespel att titta på denna dansform. Själva ordet balett kommer från det italienska språket och betyder ballo – “liten dans.”

Till en början var baletten väldigt improviserad och det var på 1600-talet ett riktigt spektakel vid Ludvig XIV:s hov i Frankrike. Först år 1661 började man göra fem positioner som skulle bli balettens grunder som finns med än idag. För det mesta dansade man balett på de flesta operor men i början av 1800-talet kunde en föreställning enbart visa balett som ett av huvudnumren. Dessa kallades “helaftons-baletter.” Idag benämner vi balett som dansades på 1700-talet för danskonst, medan den från 1800-talet kallas för klassisk balett.

Dressen som balettdansare bar brukade vara av tyll och det var den svenskfödda Marie Taglioni som införde den 1830-talet i Paris. De största länderna där klassisk balett var allra populärast var Ryssland och Frankrike. Många baletter som ses idag härstammar faktiskt därifrån så som: Romeo och Julia, Svansjön, Askungen, Törnrosa, Don Quijote och Nötknäpparen. En tonsättare som skrivit många balett-stycken är den kända Igor Stravinskij. Han var mycket framgångsrik i Paris. Samma koreografi används idag som på 1800-talet när man dansade Svansjön. Det beror på att dansens speciella notationssystem är detsamma då som nu.

Gundegabaletten

Gundegabaletten
Gundegabaletten

En känd balettskola som heter Gundegabaletten finns i Karlstad i Värmland. Den startades 1971 och håller på än idag. Den som startade den var Gunta Liede. När man utövar balett tränar man koordination, musikalitet och smidighet samtidigt. De som tränar balett gör det ofta, nämligen fyra gånger varje vecka. Man står vid en stång som alla dansare håller i och en spegel finns på väggen där alla ser hur de ser ut och om de håller sina positioner rätt. Man skall ha full kontroll på kroppen när man dansar balett. Man skall ha fin och graciös hållning och vara stark fysiskt. Det är en tuff dans, men väldigt rolig och man måste öva och åter öva.

Balett är en tidlös dansstil som alltid har funnits och den är väldigt vacker att titta på. Vem som helst kan börja dansa för dansen passar alla. Nybörjarkurser finns det flera i varje län så det är bara man googlar så hittar man en som passar i området där man bor. Det finns även fortsättningskurser och där arbetar man mer ute på golvet, till olika koreografier och det till klassisk musik såklart.