Bachata  - den sensuella dansen

Bachata  – den sensuella dansen

Att dansa är att röra kroppen och koordinera fram kroppsrörelser vanligen till musik. Det är till fördel om man har rytmkänsla när man dansar men det finns kurser att gå i alla möjliga sorters danser om man är osäker på rytmkänslan. En dans som anses som romantisk är sensuella dansen bachata. Dansen kommer ursprungligen från Dominikanska republiken men dansas idag i hela världen och är en dans som man dansar i par. Känt för dansen är att man dansar med höfterna, det är nämligen de stora höftrörelserna som kännetecknar dans stilen. Det som är så kul med bachata är att det är en dans som är relativt enkel att lära sig och dessutom har man kul när man lär sig grunderna i hur man dansar dansen. Finns intresset att lära sig så finns det många kurser som går igenom grunderna i bachata och tycker man att det verkar som en rolig dans att dansa så finns det många möjligheter att fortsätta dansa dansen i en fortsättningskurs. När man går en fortsättningskurs kan man redan grunderna i dansen vilket innebär att det blir dags att verkligen början dansa på riktigt.  Dansen handlar mycket om känsla och är på många sätt en romantisk dans. Grunddansen i bachata är en dans i åtta takter med tre steg med en höftrörelse samt ett tap-steg där man som dansare dansar i en kvadrat, sida till sida.

Idag finns det olika former av dansen vilket då bland annat är Bachata Tradicional, Bachata Standard och Bachata Moderna. Danserna kan skilja sig en aning mellan varandra men det som danserna alltid har gemensamt är höftrörelserna. På 50-talet var dans stilen en långsam dans vilket också är en form av bachata som dansas än idag men med tiden har också en mer fartfylld variation av dansen utvecklats. Vilken bachata man väljer att dansa är upp till en själv och sin danspartner.

Bachata är även en musikstil

Bachata är även en musikstil
Bachata är även en musikstil

Bachata, den sensuella och romantiska dansen är inte bara är en sorts dans utan också en typ av musikstil som likt dansen också har sitt ursprung från Dominikanska republiken. Musikstilen kan jämföras med bluesen i USA. Det kändaste bandet som spelar musiken är gruppen Aventura men det finns även andra grupper som gör bra musik inom genren. Känt för musikstilen är att låtarna ofta handlar om kärlek och hjärtesorg. Dansen och musiken hör på många sätt ihop och det hör till vanligheten att man väljer att dansa bachata till just bachata musik.

Tycker man om dansen och musiken kan det vara intressant att veta att bachata betyder ‘party’ vilket också är vad bachata utstrålar. Vill man lära sig grunderna i dansen så finns det många kurser att gå. Man kan anmäla sig själv och behöver inte ha någon partner med sig för att dansa utan det kan anordnas på plats utan problem då det är många som anmäler sig själva när de har tankarna på att lära sig dansen. Är man sugen på att lära sig en pardans så är bachata ett bra alternativ.