Bachata dans

Bachata dans

Att dansa Bachata innebär att verkligen röra på kroppen till musiken. Dansstilen kommer ursprungligen från Dominikanska republiken i Karibien. Den dansas numera väldigt mycket på alla salsaklubbar.

Den består av väldigt sensuella rörelser med höfterna och de flesta har väl sett den otroligt populära filmen “Dirty Dancing” där liknande danser förekommer under filmens gång. När man dansar denna dans har man en riktig taktkänsla i hela kroppen. Det finns många varianter på dansen och skall man gå en danskurs kan man välja vilken som passar en bäst och i grundkursen krävs inga förkunskaper. Det finns även fortsättningskurser och då bland annat bachata sensual som ser ut precis som den låter, alltså en väldigt sensuell dans. Här lärs lite svårare turer ut och de som tävlingsdansar är väldigt duktiga på denna sensuella höftdans. Sedan finns Orient-chata och denna dans har gjorts och utformats av Anastasia Sirzen som jobbar i Vasastan i Stockholm. Detta är en blandning av salsa, reggae, modern dans och tribal fusion i en salig och härlig blandning! Denna dans är numer riktigt populär och väl värd att prova på. Det är riktigt svårt att stå stilla när man hör tonerna från bachata-musiken och man vill börja svänga på höfterna direkt. Den är riktigt romantisk så det ultimata är att lära sig denna sensuella dans tillsammans med sin partner. Om man är singel kan man verkligen ha chansen att träffa många nya och spännande människor när man börjar dansa.

Fest eller sammankomst
Fest eller sammankomst

Fest eller sammankomst

För längre sedan betydde bachata “fest eller sammankomst” och dansades flitigt bland vänner och familjer. När man dansar med sina höfter sägs det att de är själva “själen” i dansen. Denna populära dans har verkligen blivit en “fluga” på alla salsaklubbar och även fler ställen. Man dansar på ett sensuellt, mjukt och följsamt sätt med sin partner och följer musikens rörelser. Till skillnad från den vanliga salsamusiken är bachata mer böljande, lätta och lite lugnare. Det märker man när man dansat och övat ett tag. Dansen är betydligt lättare att lära sig än salsa så det är riktigt praktiskt så sett. Man skall dansa riktigt nära sin partner i bachata och i salsan dansar man en bit ifrån varandra. Man kan dansa “lite på känn” och följa sin partner och improvisera mycket mer Det tar bara två eller tre lektioner att lära sig grunderna och sen kan man pröva lyckan med att gå ut på några klubbar och dansa “på riktigt” och se hur det fungerar. Att röra sig är en fin motion och speciellt om man älskar att dansa. Det sätter igång blodcirkulationen och man får mycket bättre och finare energi. Man sover även bättre på natten än tidigare. Hjärtat pumpar ut mer blod ut i kroppen och därmed mer syre till musklerna så att hela kroppen får jobba, även huvudet i tanken. Toppen för hela kroppen! Två olika typer av bachata finns det och bägge har tre grundsteg. Modern bachata betyder att man dansar mer tätt intill sin partner medan i vanlig bachata använder fötterna lite mer.