Afrikansk dans

Afrikansk dans

Mesta av den afrikanska dans man pratar om är den som kommer från länder söder om Sahara. Det finns nog lika många sorters afrikansk dans som det finns språk i Afrika. Rörelser, musikens art och dansens betydelse är olika överallt i princip.

Olika danser, olika länder, olika kulturer har även olika delar av kroppen i fokus i dansen. I exempelvis Ghana så är det mer fokus på överkroppen, i grannlandet Nigeria däremot så fokuserar man mer på sina höfter i dansen. Det gäller för både män och kvinnor, att man rör bäcken och bål. I Akan-traditionerna i Ghana använder man istället fötter på ett väldigt speciellt sätt. En sak som är gemensamt i princip hela Afrika är att man använder hela kroppsartikulationen och polyrytmik. Dansen har använts och används som ett sätt att lära ut sociala mönster och värderingar. Dansen är viktig och finns alltid med vid olika högtider och festivaler. Det finns även en religiös aspekt på många av danserna och det finns danser som de tror får en att möta gudarna bland annat. Danserna engagerar många och ingen är rädd för att dansa, varken ung, gammal, halt eller fet. Dansa kan alla.

Zulu-krigares dans

Zulu-krigares dans
Zulu-krigares dans

Zulu är en sydafrikansk stam, och en av de största etniska grupperna. Krigsstammen zulu är kända för sina mäktiga och hårda strider på Afrikas slätter genom att använda dramatisk dans som ett sätt att tillfoga rädsla i sina fienders hjärtan. Till skillnad från krigsmännen i stammen så dansar zulu-kvinnorna för att visa glädje och kärlek. När de sedan kommer tillsammans i dans så skapar de en vacker historia. Med sina traditionella danser firar de bröllop, installation av ny kung eller när en partner ska väljas. Det kan även handla om mer spirituella saker som kontakt med förfäder, ritual till att träda in i vuxenåldern och liknande. Det finns få danser som kan jämföras med den pulserande energin, det rytmiska trumslaget och dansens råa energi.

Massai-dans

Adumu är en Massaidans som görs under Eunoto vilket är en mognadsfas för krigare. Det är en hoppande dans där krigarna skapar cirklar och en eller två personer åt gången går in i mitten av cirkeln för att börja hoppa. Hälarna nuddar aldrig marken i den här dansen. De som deltar i dansen höjer tonen på sina röster när man ska hoppa högre. Dansen Kpanlogo kommer från Ghana och det är en dans som även dansas i huvudstaden Accra mycket. Den är känd för att vara en highperformance dans som utförs till ljudet av något som liknar kongotrummor. Det är en ganska ny dans som kom på 1940-talet . Rörelserna i Kpanlogo är fria och armarna slänger runt, man är helt enkelt aldrig stilla i den här dansen. Azonto har sitt ursprung i just Kpanlogo, det är dock musikgenren azonto som gett namn till dansstilen. Dansen innehåller rörelser från det vardagliga livet. Den är väldigt underhållande och startade som en dans med bara två danssteg men som nu utvecklats till att även innehålla